Siker

2022.06.21. 13:55

Bronzérmet nyertek a haditornaversenyen az árokszállási diákok

Jászárokszállási tanulók képviselték Jász-Nagykun-Szolnok megyét az országos megméretésen.

Illés Anita

Képünkön balról jobbra a kiválóan teljesítő csapat tagjai: Agócs Benedek, Forgó Kornél, Varga Patrik Alex és Bordás Áron, akik a harmadik helyen végeztek az országos haditornaversenyen Fotó: Pesti József

A jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium diákjai évek óta részt vesznek és szép sikereket érnek el az országos haditornaversenyeken. Idén az iskola négyfős csapata megnyerte a megyei fordulót, így továbbjutott az országos döntőbe, ahol harmadik helyezést értek el. A versenyzőket arról is kérdeztük, hogy milyen értékekkel gazdagodtak a próba során.

A honvédelmi nevelés elősegítése, a sport és az egészséges életmód népszerűsítése, valamint a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése érdekében a Honvédelmi Minisztérium a 2021/2022-es tanévben is meghirdette az országos haditornaversenyt.

A jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium diákjai évek óta részt vesznek a próbán. 2020-ban a verseny megyei döntőjében elsők lettek, ezzel az intézmény csapata képviselte Jász-Nagykun-Szolnok megyét az országos döntőben, ahol kilencedik helyen végeztek és elnyerték a legkiegyensúlyozottabb csapatnak járó címet.

Ebben a tanévben felülmúlták eddigi eredményeiket, ugyanis a megyei forduló megnyerését követően az országos döntőben a dobogó harmadik fokára állhattak fel. A megyei fordulókat még a tanév első felében, az országos döntőt pedig áprilisban Balatonakarattyán rendezték meg.

A jászárokszállási intézmény csapatának eredményeiről Majkutné Tóth Emma igazgató számolt be nemrégiben a Honvéd Kadét Program aláírási ceremóniáján. Agócs Benedek, Forgó Kornél, Varga Patrik Alex és Bordás Áron képviselték a gimnáziumot és megyénket az országos megmérettetésen, ahol nyolc versenyszámban mérték össze tudásukat, erejüket és ügyességüket.

– Elméleti és gyakorlati feladatokat egyaránt kaptunk. Az előbbihez tartozott például az elsősegélynyújtás és a tájékozódás, távbecslés, valamint volt honvédelmi totó is. A gyakorlati feladatok között szerepelt mátrix futás, akadálypálya, fegyveres váltófutás, lövészet és kézigránát célba hajítása. Ezek komoly fizikai erőnlétet, koncentrációt igénylő versenyszámok voltak – részletezte Forgó Kornél (12. a), aki már harmadik alkalommal vett részt a haditornán.

Igazából a fizikális képességekkel nem volt gondunk, mert mind a négyen sportolók vagyunk, és szeretjük a kihívásokat

– jegyezte meg Agócs Benedek (11. a).

Mint mondta, a versenyre való felkészülést tanáruk, Ilonka Zoltán segítette és az is sokat számított, hogy a szolnoki helikopterbázison tudtak gyakorolni.

– A verseny során nagyon fontos volt az összehangolt csapatmunka, a türelem és a fegyelem gyakorlása. Ugyanakkor a pontosságra, precizitásra való törekvést szintén sikerült fejleszteni. Úgy gondolom, ezek olyan értékek, amelyeket az élet számos területén hasznosíthatunk – osztotta meg tapasztalatait Bordás Áron (12. a).

Többletpont jár a dobogós helyért

Varga Patrik Alex (12. a) érdeklődésünkre elmondta, hogy a sporttudomány területén szeretne továbbtanulni, csakúgy ,mint szintén végzős csapattársai, Kornél és Áron.

– Mivel harmadik helyezést értünk el az országos haditornaversenyen, tizenöt plusz felvételi pontot kapunk a sporttudományi képzési terület alapképzési szakjain. Ez nagyon pozitív, jól jön a többletpont – tette hozzá.

Az erről szóló igazolást a Honvédelmi Minisztérium képviseletében Kis Ákos vezető kormánytanácsos adta át a fiataloknak a Honvéd Kadét Program jászárokszállási aláírási ceremóniáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában