Kenderesi Alapgondozási Központ

2022.06.10. 19:55

Elismerték a kenderesi alapszervezet munkáját

A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége oklevéllel ismerte el a kenderesi alapszervezet munkáját, melynek vezetője, Őzséné Juhász Erzsébet az Év önkéntese díjat is átvehette Budapesten. A díjazottal és a Magyar Vöröskereszt Karcagi Területi Szervezete vezetőjével, Orvos Anettával beszélgettünk.

Daróczi Erzsébet

Őzséné Juhász Erzsébet mutatta hírportálunknak a díjakat Fotó: Daróczi Erzsébet

– Azért esett a választás a kenderesi alapszervezetre, mert sok mindenben élen járt a Covid időszaka alatt. A megyében elsőként kezdtek maszkvarrásba, részt vettek az adománygyűjtésekben, sőt, önállóan is kezdeményeztek gyűjtéseket. Sok esetben szükség is volt rá, mert amikor a Kenderesi Alapgondozási Központban az idősellátásban kiesett az összes dolgozó, akkor Erzsike önkénteseivel olyan embereket látott el – bevásárlás, postai befizetés –, akiknek nem voltak hozzátartozóik. 

Területemen a kenderesi a legtevékenyebb és a leginkább vöröskeresztes eszméket hirdető alapszervezet, élen a vezetőjükkel – foglalta össze röviden Orvos Anetta, aki maga is hosszú évek óta tagja ennek az alapszervezetnek. 

A kisújszállási 625-ösbe jártam, férfifehérnemű-készítőnek tanultam, gyakorlatilag 1972 óta vagyok vöröskeresztes önkéntes

– vette át a szót Őzséné Juhász Erzsébet. 

– Később elvégeztem a házi gondozóit a Vöröskereszten keresztül, majd kereskedő boltvezetői, 2009-ben pedig szociális gondozó ápolói végzettséget szereztem. Ebben dolgoztam eddig, most a felmentésemet töltöm, októbertől nyugdíjas leszek. 2019-ben lettem a helyi Vöröskereszt vezetője. Az önkéntes munkában a lányom, Izabella is részt vesz, aki az Ifjúsági Vöröskeresztnél tevékenykedik, és mindketten tagjai vagyunk a Tisza Mentőcsapatnak – részletezte az Év önkéntese, aki igyekszik minden segítségre szorulót felkarolni. 

– Tavaly a Covid alatt ruhabörzét szerveztünk Kenderesen és Bánhalmán. Adományainkkal egyik hétfőn Kenderes, míg a rá következő hétfőn Bánhalma lakosságát támogatjuk. Irodánk a termelői piac épületében található, most virágokkal szépítjük, a pavilon alá pedig lócákat szeretnék. Kazinczy Sándor kollégám az adományok fuvarozásában segít bennünket. Gyermeknapon például a retró Zukjára is felülhettek a lurkók, de egy rendőrautót is kipróbálhattak. A lakosok pedig palacsintát sütöttek nekik. A felnőtteknek volt vércukor- és vérnyomásmérés Ábrahám Istvánné jóvoltából – sorolta Erzsébet, aki elmondta: sok a rászoruló Kenderesen. 

– Van, hogy a sajátomból adok, ha épp nincs adomány az irodánkban. A napokban már harmadszor tért be hozzánk egy asszony, aki krízishelyzetbe került, neki legutóbb már a saját élelmiszeremből adtam. Olyan is előfordult, hogy a bánhalmi alapszervezettől kértem adományt egy kenderesi családnak – árulta el a díjazott, aki a budapesti ünnepségen nagyon meghatódott. 

– Egyszerűen képtelen vagyok leírni, mit éreztem. Csak azt tudtam, hogy az alapszervezetem elismerést kap. Amikor pedig a nevemet hallottam az Év önkénteseként, majdnem elsírtam magam. Ez a díj arra ösztönöz, hogy kis csapatommal újabb feladatokat oldjunk meg, és továbbra is segítsük a hozzánk fordulókat – szögezte le Őzséné Juhász Erzsébet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában