Magyar Falu Program

2022.06.16. 13:48

Korszerűbb épületben folyhat a tanítás a jászkarajenői általános iskolában

A közeljövőben jelentősen megújul a jászkarajenői Széchenyi István Általános Iskola épülete, melynek falai között most kiemelt figyelem hárul a tehetséggondozásra és a diákönkormányzat adománygyűjtő kezdeményezésére. Ez utóbbi megmozdulásnak köszönhetően a helyi diákok több mint kétszázezer forinttal segítették az Ukrajnából érkező menekülteket.

Hartai Gergely

Hamarosan jelentős fejlesztések színtere lesz az oktatási intézmény. A nyílászárókat már korábban lecserélték – mutatta meg a helyszínen Antalné Petrovics Erika, a Széchenyi István Általános Iskola vezetője Fotó: Hartai Gergely

– A Magyar Falu Programban nemrég több fejlesztésre is forrást nyert az iskola. Az egyik tavaly valósult meg, a másikat az idei évben bírálták el. A programban immár a tankerületek is pályázhattak intézményeik felújítására – kezdte mondandóját a helyi általános iskola igazgatónője. Antalné Petrovics Erika elmondta, az intézmény „B” épületének tetőszerkezete korábban nagyon leromlott, már a beszakadás szélén állt. 

Ám a közel harmincötmillió forintos pályázati összegből a múlt évben elkészült a tetőfelújítás.

– Ezúttal közel ötvennégymillió forint támogatást kaptunk a Fő utcai épületszárny tetejének helyreállítására, ahol a palatetőt cserélik majd le. Ez a szerkezet ugyancsak megérett már a renoválásra, beázásra is volt már példa. A beruházással az esővíz elvezetése is megoldódik. Sajnos a csatornáink több helyen lyukasak, így a víz könnyedén áztatja a falat – tudtuk meg. 

Antalné Petrovics Erika úgy véli, ha az említett fejlesztések befejeződnek, sokkal modernebb épületben folyhat a tanítás. Annál is inkább, mivel néhány évvel ezelőtt számos munkálaton esett át az intézmény. 

Lecserélték a nyílászárókat, a külső szigetelést, az épületre napelemek kerültek. Mindemellett a kazánházat is modernizálták. 

A falu központjában működő iskola azonban nem csupán a munkálatok zajától volt hangos az elmúlt hónapokban, a helyi diákok minapi akciójára is kiemelt figyelem hárult. A tanulók nemrégiben azt tűzték ki célul, hogy megsegítik az Ukrajnában dúló háború menekültjeit. Jótékonysági kezdeményezésüknek köszönhetően három nap alatt kétszázötvenezer forint gyűlt össze. 

– Megható volt látni azt a hozzáállást, melyet a tanulók és pedagógusok tanúsítottak az orosz–ukrán konfliktus kapcsán. A diákönkormányzat gyűjtést szervezett, három napon keresztül gyűjtöttek a menekülteknek. A több ezer forinttól a tízórai zsebpénz odaadásáig mindenféle felajánlás történt.

Az összegyűlt pénzből elsősorban élelmiszereket, valamint babaápolási, és tisztálkodószereket vásároltunk

– mosolyodott el az igazgatónő. 

Miután arról ejtett szót, hogy az adománygyűjtés közepette egy felhívással élt a Ceglédi Tankerületi Központ, miszerint megszervezik a menekülteknek szánt adományok eljuttatását a határra. Ezáltal az iskola felajánlásai – a központ segítségével – gyorsan odaértek azokhoz, akiknek arra a legnagyobb szükségük volt. Antalné Petrovics Erika hozzáfűzte, intézményüket nem érintette közvetlenül a menekülthelyzet, azaz hozzájuk senki sem érkezett a háborús övezetből. 

Az intézményvezető ezután a helyi diákélet és tehetséggondozás koronavírus-járvány utáni megújulásáról számolt be. Kiemelte, a pandémiát követő időszakban több nebuló is szép eredményeket ért el a különféle megmérettetéseken. –

 Sikeres volt számunkra a Bendegúz nyelvÉSZ verseny, hiszen több gyermekünk is bejutott a megyei és az országos döntőbe. A Hermann Ottó Természettudományi Verseny országos döntőjében pedig – egy hibaponttal – Fazekas Anita második helyezést ért el – összegezte Antalné Petrovics Erika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában