Nyár

2022.06.04. 15:25

Kutyafürdetővel is készül a strandszezonra Tiszapüspöki

Gőzerővel készül a település a strandszezonra, de a szúnyogok feladják a leckét. Továbbra is tilos a kémiai gyérítés a püspöki szabadstrand területén.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

 – Július másodikára tervezzük a szabadstrand nyitását. Nem terveztünk külön eseményt erre az időpontra, hiszen már az is nagy előrelépés, hogy elvégezhetünk olyan munkálatokat, melyek alapszinten bár, de feltétlenül fontosak ahhoz, hogy a környezet az ember által is használható legyen a fokozottan védett státusz ellenére is – utalt arra Bander József, a település polgármestere, hogy az előkészületeket és a strand üzemeltetését folyamatosan össze kell hangolnia az önkormányzatnak a szigorú környezetvédelmi szabályokkal.

Például a terület kaszálását is csak bizonyos facsoportok, növénycsoportok meghagyása mellett engedélyezték.

– Minden jel arra utal, hogy ebben az évben Tiszapüspöki – mint szabadvízi fürdőhely – alkalmas lesz a strandolásra. Az önkormányzat gőzerővel készül, nemcsak a terület rendbetételével, hanem azzal is, hogy az engedélyezési eljárásban szereplő figyelmeztető táblákat időben ki tudjuk helyezni.

– A korábban kiépített vizesblokkokat megnyitjuk, és használhatóak lesznek, az önkormányzat gondoskodik majd a tisztán tartásáról, illetve a szemétszállításról is. A bevizsgálást követően az ivóvíz is biztosított lesz, valamint a konténeröltözők mellett négy darab kültéri öltöző is a strandolók rendelkezésére áll majd. Miután a vállalkozó megszerzi a szükséges működési engedélyeket, június közepétől idén már büfé is üzemelhet a strand területén – sorolta a szolgáltatásokat a településvezető.

Hozzátette: két, korláttal ellátott lejáró biztosítja majd a biztonságos le- és feljutást a vízhez. A Szolnok felőli, korlát mögötti húsz-harminc méternyi területet pedig kutyafürdetőnek jelölték ki.

Ha ilyen mértékű lesz a szárazság, és jól alakul a Tisza vízállása, akkor a szabadstrandunk egy százötven-kétszáz méteres homokos parttal optimális lesz a nyári fürdőzéshez

– fejezte ki reményét a polgármester.

Jó nyárban reménykednek, a szárazság segíthet a helyzeten

Mivel Tiszapüspöki szabad-strandja fokozottan védett természetvédelmi terület, közvetlenül a parton tilos a kémiai szúnyogirtás. Az üdülőövezetben viszont két gyérítésre engedélyt kapott az önkormányzat.

– Az elsőt a pünkösdi hosszú hétvége előtt végezzük el, ezt tizedikéig mindenképpen meg kell tennünk, mert utána kezdődik a kérészrajzás. A másikat a később kialakult helyzet függvényében vesszük igénybe. Ha nagy mértékben elszaporodnak a vérszívók, akkor további engedélyeztetéshez folyamodunk – mondta Bander József polgármester.

– Azt azonban tudnia kell mindenkinek, hogy a szúnyoggyérítés a strand területére nem vonatkozik, csak az üdülőövezetre kaptuk meg az engedélyt, a strandra nem. Így csak abban reménykedünk, hogy ebben idén nem lesz olyan szúnyoginvázió, mint az elmúlt években, hiszen nincs olyan sok pangóvíz a környéken, mint az elmúlt három évben tapasztalható volt – hangsúlyozta a településvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában