Prima Primissima Díj

2022.06.14. 06:55

Színes művészetének köszönheti ismertségét a szolnoki Krisztián Károly

Krisztián Károly egy véletlennek köszönheti, hogy ecsetet ragadott.

Köllő Judit

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

A képzőművészet kategória győzteseként jutott az idei területi Prima gála döntőjébe a szolnoki Krisztián Károly. A megyeszékhelyen élő és alkotó festőművész 1987-től a Szolnoki Művésztelepen leste el a festészet fortélyait Bokros Lászlótól, a művésztelep egykori vezetőjétől. Tehetségének és kitartásának köszönhetően egy évvel később már önálló tárlata nyílt a hajdani megyei tanács kiállítótermében. Alkotásai révén később egy ország ismerte meg, azonban sokan nem tudják a művészről, hogy a véletlennek köszönheti festéssel való kapcsolatát. 

Sosem tanultam a festészetet, de mindig is figyelemmel kísértem azt

– árulta el a területi Prima gála döntőse.

– Egyik nap épp horgászni készültem, amikor hirtelen hatalmas vihar kerekedett, és ez keresztülhúzta a terveimet. Muszáj volt tehát otthon maradnom. Egyszer csak megpillantottam a húgom vízfestékes palettáját, amit egy belső késztetés hatására kipróbáltam – mesélte mosolyogva. 

Krisztián Károly szolnoki festőművész a tíz döntős egyike Fotó: Nagy Balázs

A Badacsonyban, Keszthelyen, Veszprémben és még számos településen megfordult alkotó munkáit számos neves művész is méltatta. 

– 1987 környékén még javában tévészerelőként tevékenykedtem – folytatta a festőművész. 

– Egyik nap munkaügyben kerestek meg a Szolnoki Művésztelepről, ahol csodálattal néztem a szalonokban fellelhető alkotásokat. Első találkozásunkkor Bokros László, a művésztelep akkori vezetője felfigyelt erre, majd nekem szegezte a kérdést: „Talán érdekli a művészet?” Ezután elmeséltem neki, hogy alkalmanként festészettel is foglalkozom a hivatásom mellett. 

Ennek hallatán megkért, hogy vigyem be hozzá pár munkámat, melyeket jól megvizsgált, majd megkért, foglalkozzak többet a festészettel, mert tehetségesnek tart. Attól a naptól kezdve mesteremmé vált.

A szolnoki művész expresszív festőnek tartja magát, hiszen kifejezőek és dekoratívak alkotásai. 

– Élénk színekkel és határozott vonalakkal dolgozom – magyarázta Krisztián Károly. 

– Nincs olyan téma, amit ne festenék meg szívesen, így megannyi portrét, csendéletet és tájképet is láthatnak tőlem. Sokan megjegyzik, hogy már messziről felismerhetőek az alkotásaim a színek használata miatt – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában