Kezdeményezés

2022.06.16. 10:15

Természetjáró körútra indulnak a jászkunsági jótékonysági klub tagjai

A szolnoki szervezet kezdeményezésére, a javaslat előterjesztése után tíz évvel vándorbotot vesz kezébe a magyarországi Rotary Club-hálózat teljes tagsága. Hazánk közel félszáz rotarys szervezetének mintegy ezer képviselője június tizennyolcadikán, szombaton végigbaktatja hazánk legismertebb és leghosszabb turistaútját, az ezeregyszázhetvenhárom kilométeres Országos Kéktúrát (OKT).

Mészáros Géza

Szalóki István, a Rotary Club Szolnok képviselője a hazai mozgalom össz­tagsága számára szervezett „csapatépítő” programot, szombaton kora reggel vágnak neki a túraútvonalnak Beküldött fotó

Tíz évvel ezelőtt nagyot álmodott a megyeszékhely Ezüst Pelikán díjasa, Szalóki István, a Rotary Club Szolnok tiszteletbeli tagja.

– A 2010-es évek elején az volt az ötletem, hogy a hazai rotary klubokat és főleg tagságát közelebb hozzam egymáshoz. Az tudvalévő, hogy a nemzetközi szervezet magyarországi, bennfentes néven a District 1911 egyleteinek mindegyike rendszeresen, de legtöbbször külön-külön programok vállalásával jószolgálati missziókat teljesít. Vannak idehaza partner-, sőt még testvérklubok is, de a magyar rotary társadalom egészének egy cél érdekében történő összefogására kevés példát lehet felsorolni. 

A mostani vállalás a klímaváltozás problémájára, a környezet- és természetvédelem, az egészséges életmód, a testmozgás hangsúlyozására fókuszál.

– Az Írott-kőtől Hollóházáig terjedő Országos Kéktúra teljesítését a hazai mozgalom képviselői részéről én nem találtam lehetetlen küldetésnek, főleg, hogy a kluboknak nem a teljes, csupán egy-egy szakaszt kellene bejárniuk, ezért is tettem ezt a javaslatot erre a programra a Rotary Magyarország kormányzója felé – beszélt a hétvégi nagyszabású természetjáró eseményről Szalóki István. 

Az RC Szolnok képviselője, a szombati országos rendezvény ötletgazdája arról is beszámolt, hogy év elején megalakult a Czeglédi Sándor, dr. Kürti László, dr. Sulyok Attila és dr. Szalóki István képviselte Kéktúra Bizottság, amely dr. Kürti Sándorral és dr. Radó Imrével kiegészülve április kilencedikén bejárta a szolnoki klub által kiválasztott Mátraháza és Sirok közötti huszonhat és fél kilométeres szakasz Markazi kapu és Oroszlánvár/Domoszlói kapu közti részét. 

Az ötletgazdában az is felmerült, hogy az első túra megvalósítása után – annak emlékéül – a Rotary Magyarország egy emléktáblát helyezzen el az Országos Kéktúra útvonalának egy ismertebb pontján, Galyatetőnél. 

A magyar rotarysok, köztük a szolnoki szervezet képviselőivel tehát június tizennyolcadikán kora reggel elindulnak figyelemfelhívó, természetjáró útjukra…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában