Galériával

2022.06.11. 06:55

Tovább bővítették a kadétprogramot, ezúttal Jászárokszállás csatlakozott

A jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium megyénkben negyedik oktatási intézményként csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz. Az erről szóló együttműködési megállapodást pénteken ünnepélyes keretek között írták alá a Petőfi Művelődési Házban.

Illés Anita

Majkutné Tóth Emma, a Deák Ferenc Gimnázium igazgatója, Zsemberi Zoltán, a Jászberényi Tankerületi Központ igazgatója (középen) és Vantal Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka írta alá az együttműködést Fotó: Pesti József

Jász-Nagykun-Szolnok megyében tovább bővült a kadétképzésben részt vevő iskolák köre, hiszen negyedikként a jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium döntött úgy, hogy él a program lehetőségeivel. 

A csatlakozásról ünnepélyes keretek között kötött együttműködési megállapodást pénteken a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, 68. Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóalj és a Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium. 

Az iskola célja a Honvéd Kadét Program adta lehetőségek biztosítása a diákok számára, akik elméleti és gyakorlati képzés során sajátíthatják el a honvédelmi ismereteket

 – mondta köszöntőjében Majkutné Tóth Emma. 

A gimnázium igazgatója hozzátette: a honvéd kadét közismereti képzésben részt vevők választott tantárgyként honvédelmi alapismeretekből közép- és emelt szintű érettségi vizsgát tehetnek. 

Ez utóbbi bizonyos szakokra ötven felvételi többletpontot jelent. Kiemelte, hogy az intézmény tanulói az elmúlt években szép sikereket értek el az országos haditornaversenyen. Idén pedig felülmúlták eddigi eredményeiket, így az országos döntőben a dobogó harmadik fokára léptek. Az ünnepségen Gergely Zoltán polgármester többek között az önkormányzat és a gimnázium jó együttműködéséről szólt. A város évek óta laptop­programmal segíti a tanulókat, valamint támogatják az iskolai kirándulásokat is. A honvédelmi, hazafias nevelés folyamata során elengedhetetlen a katonai szervezetek támogatása. Zárásképpen Vantal Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka osztotta meg gondolatait. 

– A sorkatonai szolgálat felfüggesztése, azaz 2004 után a magyar fiatalok eltávolodtak a honvédségtől, a katonai pályától. Egyre kevesebb lehetőségük maradt arra, hogy megismerjék a honvédelem ügyét. Ebben segíti a Honvéd Kadét Program, melynek egyik küldetése a középiskolás fiatalok megszólítása és a katonai pálya felé orientálása. A tanulók valós információkat kapnak a honvédelemről, a Magyar Honvédségről és a társadalomban betöltött szerepéről. A megszerzett tapasztalatokat nemcsak a katonai pályán, hanem a civil életben is kamatoztatni tudják. Olyan értékeket kapnak, mint a bajtársiasság, a közösséghez való tartozás és a pontosság – hangsúlyozta a parancsnok.

A köszöntőket követően Majkutné Tóth Emma igazgató, Vantal Zsolt ezredes és Zsemberi Zoltán tankerületi igazgató kézjegyükkel látták el a partnerségről szóló dokumentumokat. A ceremónia végén Kis Ákos vezető kormánytanácsos a Honvédelmi Minisztérium képviseletében dísztanúsítványt és emléktáblát adott át a csatlakozó intézmény vezetőjének. 

Idén az országos haditornaversenyen a gimnázium tanulói megyei első helyezést értek el, majd az országos döntőben a harmadik helyen zárták a versenyt. A csapat tagjai Agócs Benedek, Bordás Áron, Forgó Kornél, Varga Patrik Alex egyes képzési szakokon tizenöt többletpontra jogosultak. 

Az erről szóló igazolást az ünnepségen vehették át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában