Galériával

2022.06.23. 17:24

Zárkaegységet hoztak létre a szolnoki iskolában

A mai nappal megnyitotta kapuit a Szolnoki SZC Kreatív Technikum és Szakképző Iskola egyetlen zárkaegysége. A rendészet és közszolgálat ágazati gyakorlatorientált képzésében mostantól a tanulók kézzel fogható ismereteket sajátíthatnak el az iskolában.

Köllő Judit

Átadták a Szolnokon a Risziben a büntetésvégrehajást tanulóknak a gyarolati zárkáját

Fotó: Nagy Balázs

A Jász-Nagykun Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet támogatásával létrejött zárkaegységet a tegnapi nappal birtokba vették a rendészet és közszolgálat ágazatban tanuló diákok a Szolnoki SZC Kreatív Technikum és Szakképző Iskolában. Aminek köszönhetően tisztán láthatóvá vált a tanulók számra is a zárka felépítése és működése.

Számunkra is fontos az utánpótlás

– hangsúlyozta Horváth Ákos bv. ezredes, bv. tanácsos parancsnok.

– A büntetés-végrehajtás egy eléggé zárt terület, hiszen a legtöbb embernek nincs rálátása a munkára. A Szolnoki SZC Kreatív Technikum és Szakképző Iskolában tanulható rendészet és közszolgálat képzések kellő információval járulnak hozzá ahhoz, hogy a fiatalok egy képet kapjanak arról, mi is az a büntetés -végrehajtás. Sokszor nehéz elméletben mindezt elképzelni, hogy miként működik a rendszer, ennek okán hoztuk létre az itt bemutatott zárkaegységet.

Fontos tudni, hogy szigorú szabályok köthetők a zárkán belüli rendhez, illetve tisztasághoz. Az itt jelenlévő létesítmény pontos mása az intézetben fellelhető zárkáknak, amelyeknek területe szabályhoz kötött. A cellában kiplakátolt fotók illusztrálják, hogy milyennek kell lennie az adott zárkának. A képek a való életben is példaként szolgálnak az intézmény falain, annak érdekében, hogy a fogvatartottak tudják, milyen rendet várunk el tőlük cellájukban. Ha valaki mindezt megszegi és nem tartja be, fegyelmi eljárás indul ellene, ami kihatással lesz a büntetés-végrehajtására is. Ennek köszönhetően egy-egy rab akár évekig is meghosszabbíthatja a benntartózkodását. A szigorú rend érdekében a tanulók az itt jelenlévő cella jóvoltából kellő precizitással elsajátíthatják a szakma fortélyait.

 

Simon Gyula, a Szolnoki SZC Kreatív Technikum és Szakképző Iskola intézményvezetője azt is hozzátette: idén ballagott az első szakképesítéssel rendelkező osztály.

Iskolánk több tekintetben is nagy hagyományokkal bír, ilyen például az is, hogy számtalan rendészeti és közszolgálati képzést folytatott már

– fejtette ki mondanivalóját az igazgató.

– Mindig is szívünkön viseltük ezt a képzést, ezért örülök annak, hogy Szolnokon vannak olyan partnereink, akik ebben a projektben is segítségünkre voltak. A szakképzési törvény adta lehetőségeknek hála a rendészet és közszolgálat ágazatban technikumi és szakképző iskola képzést is sikerült elindítani három évvel ezelőtt. Mindez azt jelenti, hogy az itt jelenlévő tizenegyedik osztályos tanulók birtokba vehetik az iskolában felállított zárka egységet, melynek segítségével könnyebben elsajátíthatják a tananyagokat. Azt gondolom, hogy diákjaink a közszféra bármely területén megállják majd a helyüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában