Sajtótájékoztató

2022.04.26. 11:36

Javultak az ítélkezési mutatók, költözés előtt a Szolnoki Járásbíróság

A hosszadalmas járványhelyzet miatt kimaradt két évnyi „szünet” után ez évben ismét nyilvános összbírói értekezletet tartottak a Szolnoki Törvényszéken (is). Dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a keddi tanácskozás előtt rendezett sajtótájékoztatón száraz számadatokat ismertetve tulajdonképpen elismerésre méltónak ítélte meg a törvényszék és illetékességi területén működő bíróságok munkáját.

Mészáros Géza

Az összbírói értekezlet előtt sajtótájékoztatót tartott (balról) dr. Papp Judit bíró, a Szolnoki Törvényszék sajtóosztályának vezetője, dr. Senyei György, az OBH elnöke és Kissné dr. Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke Fotó: Nagy Balázs

Fotó: Nagy Balázs

Nagyon pozitív mutatókkal és reményteljes információkkal szolgált az összbírói értekezlet előtti sajtótájékoztató. 

Az eseményen dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és Kissné dr. Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke beszámolójukban ugyan egyaránt kiemelték, hogy a pandémia az igazságszolgáltatás területén is okozott fennakadásokat. Viszont haszna is akadt. Mégpedig ott volt tapasztalható, hogy a tervezett digitalizációs fejlesztések felgyorsultak, valamint a szükségszerűen szinte azonnal „bevetett” távmeghallgatás intézménye elsőre és azóta is eredményesen működik.

Az értékelés azzal folytatódott, hogy az OBH elnöke kifejtette: 2021-ben csaknem egymillió-kétszázezer ügy indult hazánk törvényszékein, illetőleg járásbíróságain. Ennek mintegy három százaléka, közel negyvenezer ügy Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Országosan három százalékkal, megyénkben kilenc százalékkal volt magasabb az ügyérkezés, mint az előző évben. 

Megyénkben különösen a szabálysértési ügyek száma nőtt jelentősen, de a büntető, a munkaügyi és a polgári peren kívüli ügyek száma is emelkedett, amit csak részben ellensúlyozott a büntető, munkaügyi és polgári peres ügyek számának csökkenése. 

Megtudtuk, hogy a magasabb ügyérkezés ellenére tovább javultak az ítélkezési mutatók. Az időszerűség javulását jól tükrözi, hogy hazánk törvényszékei, illetőleg járásbíróságai tavaly nyolc százalékkal több ügyet fejeztek be, mint az előző évben, aminek köszönhetően több mint tizenöt százalékkal csökkent a folyamatban lévő ügyek száma. 

Ezen kedvező eredményből megyénk bíróságai is kivették a részüket. Csaknem tizenhárom százalékkal több ügyet fejeztek be, mint az előző évben, tizenegy százalékkal csökkentve a folyamatban lévő ügyeik számát. Ennek köszönhetően megyénk járásbíróságain tizenkilenc százalékkal, míg a Szolnoki Törvényszéken első fokon három százalékkal csökkent azon ügyek száma, melyek már legalább két éve folyamatban vannak, míg a másodfokon egy éven túl folyamatban lévő ügyeké kevesebb mint a felére apadt.

Elhangzott, hogy nem csupán gyorsabban, de megalapozottabban is zajlott az ítélkezés. Azon ügyek esetében ugyanis, amelyekben fellebbezéssel éltek, a törvényszék által első fokon tárgyalt polgári peres ügyeknél tíz százalékkal nőtt a helybenhagyások aránya és egyetlen, a törvényszék által első fokon tárgyalt büntetőügyben sem került sor hatályon kívül helyezésre. Az első fokon a járásbíróságok által tárgyalt polgári peres ügyek esetében pedig, ha minimálisan is, de szintén nőtt a helybenhagyások aránya.

A számok tehát magukért beszélnek, hiszen a magasabb ügyérkezés ellenére tovább javultak az ítélkezési mutatók: az időszerűség és a megalapozottság tekintetében egyaránt jól teljesítettek a megyénkben működő bíróságok.

Újságírói kérdésre Kissné dr. Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke arról számolt be, hogy a járványhelyzetet jelentősen hátráltatta a kilencvenhat(!) vádlottat felvonultató, külföldön bérelt és ellopott, majd itthon átpapírozott gépjárműcsalás miatt zajló büntetőügy menetét. 

A vádlottak „kihasználták” a betegségek miatti hiányzás lehetőségét, ám vélhetően még ebben az évben érdemi döntés születhet a perben.

Ígéretes a munkakörnyezet-javulás

A beszámolók szerint az utóbbi időben javultak a munkakörülmények a Kunszentmártoni és a Jászberényi Járásbíróságokon, épületeik és eszközeik korszerűsítését követően. Várhatóan már az idén megkezdődik a Karcagi Járásbíróság komplex felújításának tervezése. A Szolnoki Törvényszék Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézettel közös főépületének tetőcseréje és homlokzatfelújítása tárgyában érdemi tárgyalások zajlanak az OBH és a BVI Országos Parancsnoksága között. A Szolnoki Járásbíróság jövőbeli elhelyezése céljából pedig a Magyar Állam tavaly megvásárolta a Városmajor út 8. szám alatti épületet, melynek bővítése és felújítása már előkészítés alatt áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában