Oktatás

2022.07.26. 11:25

Tavalyhoz képest kevesebb hallgató kezdheti meg tanulmányait a Szolnok Campuson

A felvettek létszámának csökkenése országos jelenség idén, sok egyetemet érint.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Mészáros János

A Debreceni Egyetem a tiszaligeti campuson induló képzéseire az általános felvételi eljárás során közel 250 hallgatót vett fel alapképzési, mesterképzési és felsőoktatási szakképzési szakokra, többségük levelezős rendszerbe került be. 

– A szakok két képzési területhez, a gazdaságtudományhoz, illetve az orvos- és egészségtudományhoz tartoznak. A felelős karok a Gazdaságtudományi, továbbá a Népegészségügyi és az Egészségügyi összeolvadásával most létrejött Egészségtudományi – tájékoztatta hírportálunkat Bögre Zoltán, a Debreceni Egyetem M. Tóth Ildikó Sajtóközpontjának munkatársa. 

Tavalyhoz képest tehát kevesebben kezdhetik meg tanulmányaikat a jászkunsági megyeszékhelyen.

– A felvettek létszámának csökkenése országos jelenség idén, sok egyetemet érint, így minket is. Ugyanakkor több hallgatót vettünk fel, mint tavalyelőtt. A csökkenés a gazdaságtudományi területen jelentős. Ennek oka, hogy ezen a szakterületen – bár kezdeményeztük – nem engedélyezték a jelenleginél nagyobb létszám felvételét. Ez országos szinten is így volt – részletezte Bögre Zoltán.

Kereskedelem és marketingre, valamint a felsőoktatási szakképzés kereskedelem és marketing (logisztika) szakára 25–25 hallgatót vettek fel. Az előző tanévhez hasonlóan az orvos- és egészségtudományi szakok közül a legtöbben az ápolás-betegellátás alapszak dietetikus szakirányára kerültek be (80 fő), ezt követi ugyanezen alapszak gyógytornász szakiránya 45 fővel, utóbbi képzésen nappali rendszerben tanulhatnak. 

A Szolnok Campuson az egyetem további jelentős fejlesztéseket, bővítéseket tervez.

– Ennek keretében szeptembertől indul a szociális munka alapképzési szak és a szakvédőnő mesterszak. E két szak engedélyezése a nyári felvételire való jelentkezési időszakra még nem zárult le, ezért most még nem lehetett rájuk jelentkezni. A pótfelvételi eljárás során viszont már meghirdeti az intézmény, így lehetőség lesz Szolnokon ezt a két szakot megjelölni. A pótfelvételi július 26-a és augusztus 5-e között az e-felvételi rendszeren keresztül zajlik. A ponthatárokat várhatóan augusztus 24-én hirdetik ki – tudtuk meg az egyetem sajtóközpontjának munkatársától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában