Egyeztetés

2022.07.14. 10:13

Kritikussá vált a helyzet, annyira kevés a víz a Zagyvában

A jelenleg nagyon alacsony vízállású Zagyva folyóból öntözővizet használó gazdálkodókkal folytatott egyeztető tárgyalást július 13-án a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) Jászberényben – tudtuk meg Laczi Zoltántól, a szervezet sajtóreferensétől.

Szoljon.hu

A Zagyva Szolnoknál. Nemcsak Jászberénynél, hanem a folyó torkolatánál is rendkívül alacsony a vízállás

Fotó: Mészáros János

A Kötivízig mellett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kezdeményezésére létrejött találkozón elhangzott, hogy a Zagyva kritikus vízhozamtartományba került, ezért mindenképpen szükséges az egyidejű öntözési vízkivétel szabályozása.

Az eseményen résztvevő, engedéllyel rendelkező gazdálkodók támogatásukról biztosították a vízkészlet optimális felhasználását lehetővé tevő vízügyi intézkedéseket. Ennek lényege az egyidejű vízkivételek csökkentése, azaz egy menetrend kialakítása a vízfelhasználást illetően. Ezt a menetrendet pedig a mostani aszályos időszakban kétnaponta felülvizsgálja a vízügyi igazgatóság a beérkezett vízfelhasználási kérelmek figyelembe vételével – tette hozzá a sajtóreferens.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában