Jászkunság

2022.07.10. 15:30

Végre bepótolhatják elmaradt programjaikat a testvértelepülések

Az elmúlt években kevesebb közös programot szervezhettek a testvértelepülések. A kapcsolatok mégis megmaradtak, sőt, idén felfrissíthetik azokat.

Munkatársainktól

A Szilágysámsonról és Nagyborzsovából érkező delegáció tagjait egy füredi hajókázásra is meghívták a tiszaörsiek Fotó: Ruskó Richárd

Hivatali dolgozókkal, kulturális civil szervezetek képviselőivel, illetve különböző intézmények vezetőivel egy körülbelül ötvenfős delegáció indul július 15-én Tiszapüspökiből a testvértelepülés, a Nagybányától húsz kilométerre fekvő erdélyi Koltóra, illetve Koltókatalinra.

– A járvány óta ez az első nagyobb látogatásunk, azzal a szándékkal, hogy felfrissítsük a korábban jól működő kapcsolatunkat. Azért is választottuk ezt a módot, hogy az intézmények dolgozói, vezetői és a különböző civil szervezetek képviselői is kiutazzanak most, mert kint élő, de hasonló területen tevékenykedő emberekkel tudnak majd találkozni, így szakmai beszélgetésekre is sor kerülhet – tájékoztatott Bander József polgármester.

Ápolja testvértelepülési kapcsolatait Jászkarajenő is.

– A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul Programjának köszönhetően májusban tizenhat tanulónk jutott el Erdélybe. Az utazásra két évet vártunk a járvány miatt – részletezte a Széchenyi István Általános Iskola igazgatónője. Antalné Petrovics Erika hozzátette: útjuk során külön élményszámba ment, amikor a karai és tusnádfürdői fiatalok közös kiránduláson vettek részt Sepsiszentgyörgyön és a Szent Anna-tónál egyaránt. 

Jászivány 2010-ben alakított ki testvértelepülési kapcsolatot a Hargita megyei Kőrispatakkal. 

A világjárvány az elmúlt években korlátok közé szorította a látogatásokat, de a kapcsolat nem szakadt meg. 

– Kőrispatakról ebben az évben már két alkalommal jártak nálunk vendégek, akik magán- és hivatalos látogatást egyaránt tettek. Legutóbb június 4-én, a nemzeti összetartozás napján fogadhattuk a testvértelepülési delegációt, közösen emlékeztünk a tragikus történelmi eseményre – felelte érdeklődésünkre Tari András. 

A polgármester hozzátette: Jászivány is kapott meghívást Kőrispatakra. Már hagyomány, hogy részt vesznek a Szalmakalap Fesztiválon a Hargita megyei településen. Ha lehetőségük adódik, akkor idén újra ellátogatnak a jó hangulatú rendezvényre. 

Tiszaörsön is évek óta elmaradt a találkozó az erdélyi és kárpátaljai testvértelepülésekkel. A helybélieknek azonban június elején sikerült megszervezni az összejöveteleket Szilágysámsonnal, illetve Nagyborzsovával.

– Június 2-án érkeztek vendégeink, két napig maradtak a településen – mesélte lapunknak Bodonné Gyöngy Erika polgármester. 

– Hosszú évek óta jó kapcsolatot ápolunk Szilágysámsonnal és Nagyborzsovával. Az idei találkozón mindhárom település megsütötte a térségére legjellemzőbb pogácsát, melynek elkészítése kifejezetten jó hangulatban zajlott. Mivel a települést már jól ismerik, ezúttal Tiszafüredre utaztunk hajókázni, illetve várost nézni, majd akadtak olyan esték is, amikor vetélkedőkkel szórakoztattuk egymást. 

A cibakháziak Nógrádra látogattak, a magyar és szlovák hagyományőrző egyesületek közösen szerveztek nóta- és dalversenyt. 

– A településünket a Czibak Imre Népdalkör képviselte. A többszörös aranykoszorús együttesünk elhozta az első helyezést. Tagjai, akik egyéniben indultak, a dobogó második és harmadik fokára állhattak – emelte ki Molnárné Fekete Irén, a cibakházi művelődési ház vezetője. 

Nógrád és Cibakháza között egyébként is szoros a kapcsolat, a nyári időszakban minden évben tudtak találkozni.

– Jártak már nálunk idén, de mi is utazunk majd a várjátékokra és szeptemberben a hagyományos szüreti programokra – részletezte Molnárné Fekete Irén.

Futballtornától a közös pecáig

A Kürtök Nemzetközi Találkozóját 2019-ben tartották meg utoljára, akkor a szervezésben Tiszakürt volt a soros. Most a települések képviselői a szlovákiai Kürtbe (Strekov) utaznak. A kulturális műsor mellett a környékbeli falvakból toborzott labdarúgókkal kiegészített focicsapat is pályára lép északi szomszédunknál, hogy ismét elhódítsák a Polgármesterek Vándorserlegét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában