Művészet

2022.08.27. 11:25

Az országban elsőként Szolnokon mutatták be a különleges filmet

Díszvendégeket is köszöntöttek a bemutatón.

Hartai Gergely

Fotó: Nagy Balázs

Az Utazóféle vagyok…  – beszélgetések Gyulai Líviusszal című film bemutatóját csütörtökön tartották a Szolnoki Galériában. A nemzetközi hírű grafikusművész előtt tisztelgő alkotásban a művész maga számolt be életének sorsfordító pillanatairól, művészi pályájának jelentős állomásairól.

Az eddigi legnagyobb Gyulai Líviusz-életmű-kiállítás éppen nálunk, a Szolnoki Galéria falai között tekinthető meg. Örömmel jelenthetem be, hogy részben kollégáim jóvoltából immár az életműfilm is elkészült, melyet most láthat először a nagyközönség 

– kezdte megnyitóbeszédét a Damjanich János Múzeum igazgatója. Horváth László elmondta: az alkotást eddig Gyulai Líviusz családja sem látta, így számukra is meglepetés a képkockákba foglalt pályamű.

– Megtisztelő, hogy ismét körünkben üdvözölhetjük a művész feleségét, Vennes Emmyt és lányát, Gyulai Katalint. Nagy öröm számunkra, hogy a nemrégiben megnyílt kiállításon, és most is vendégül láthatjuk őket – köszöntötte a díszvendégeket az igazgató. Horváth László hozzátette: hálás a film alkotóinak, hiszen olyan művet hívtak életre, mely a neves grafikus munkásságát méltóképpen foglalja össze.

Képiró Ágnes művészettörténész hírportálunknak elmondta: Gyulai Líviusszal 2020 nyarán, Sebők György rendező-operatőrrel összesen mintegy 15 órányi beszélgetést rögzítettek. Ennek ötvenperces, vászonra vitt változatát tekinthetik meg az érdeklődők.

– A művész pályájának kezdete a magyar grafika emelkedett, magas színvonalú korszaka volt. Ehhez hozzájárult az is, hogy a könyvkiadók is igényesebb könyveket kezdtek kiadni, minőségi, jobb papírokon, és igényelték a kvalitásos illusztrációt is – közölte a szakember.

A rendezvényen azt is megtudhattuk: a világszerte jegyzett grafikus az erdélyi Baróton született, Sopronban nőtt fel, mégis Budapesten érett művésszé, miközben a világ számos táját bejárta Ázsiától Egyiptomig. Térbeli és időbeli utazásainak valódi terepe azonban művészete volt. Gyulaira a XX. századi magyar művészet egyik legnagyobb stílusú mestereként tekintenek, aki magabiztosan mozgott a középkor, a rokokó, vagy a biedermeier stílusok között, de maradandót alkotott az animáció vagy a gyermekkönyvek számára készített rajzok világában egyaránt. 

Az alkotást Gyulai Líviusz családja sem látta, így számukra is a meglepetés erejével hatott a képkockákba foglalt pályamű Fotó: Nagy Balázs
 

A Szolnoki Galériában nyílt kiállítás a hatvanas évektől a késői, kétezres évek elején készült művekig ad összegzést pályájából, számos ritkán vagy még sosem látott alkotással. Az Időutazások című tárlat október 2-áig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában