Beruházás

2022.08.18. 06:55

Futókör és kerékpáros pálya is épül az abonyi Mikes-tó partján

Éppen tíz éve alakították ki a Mikes-tavat Abonyban, amely hamarosan igazi szabadidős övezetté válik. A tavat övező területen ugyanis jól halad a kerékpáros pálya, a játszótér és a futókör építése. A teljes komplexumot később ünnepélyes keretek között adná át a dél-pesti város.

Hartai Gergely

Kocogásra invitál majd a gumiborítású pálya, a napokban a szegélyköveket helyezték le Fotó: Nagy Balázs

– A Mikes-tó közkedvelt szabadidős térsége váro­sunknak, sétányán eddig is futók százai végeztek rendszeresen testedzést. A tó Abony mesterségesen kialakított belvíztározója, melynek partja kiváló sportolási lehetőséget nyújt, nyaranta pedig évek óta szabadtéri rendezvényeknek is helyet ad – kezdte mondandóját a Pest megyei település sajtóreferense. 

Lőrinczy Veronika elmondta, a tavat éppen tíz évvel ezelőtt alakították ki egy nyertes pályázatnak köszönhetően. A cél a belvíz elleni védekezés volt. Az elmúlt időszakban jelentős mederkotráson és tereprendezésen esett át a terület, és megépült a sétány is, a hivatalos átadást 2012. június huszonkilencedikén tartották. 

A sajtóreferens arról is beszámolt, hogy a szabadtéri kondipark és játszótér építése idén június elején kezdődött el. 

– A területet már most kamera védi a rongálásoktól. Lakossági megkeresések nyomán egy új projektelemre is szükség volt, biztonságtechnikai okokból. Így egy százötven centiméter magas, zöld színű kerítés épült a létesítmény köré, összesen száznegyven méter hosszan. A kapuk hamarosan a helyükre kerülnek – tudtuk meg. 

Mindemellett azonban a kültéri kondipark ütéscsillapító burkolatának kialakítása is szükségessé vált. A vállalkozó közben ezt a munkát is elvégezte a már kész létesítménynél.

– A cél egy modern és biztonságos elemekkel felszerelt játszótér kialakítása a gyermekek számára, valamint a felnőtt lakosság szabadidős tevékenységét segítve egy szabadtéri edzőpálya létesítése. A beruházás összköltsége mintegy tíz és fél millió forint, a projekt kormányzati támogatásból valósul meg – fogalmazott Lőrinczy Veronika. 

A fejlesztések részeként egy futókör is épül a tó környezetében, a munkaterületet már július közepén átadták a kivitelezőnek. 

Végül egy kilométer hosszan, kicsivel nagyobb mint másfél méter szélességben, gumiborítással készülhet el az új sportlétesítmény, mely a jelenlegi sétány belső részének vonalát követi. Ennek összköltsége több mint nyolcvanmillió forintot tesz ki. 

– A területen hamarosan elkészül a kerékpáros pumpapálya, az úgynevezett „pump-track” pálya is. A dombok kialakítása, tömörítése, valamint burkolattal való ellátása a napokban már megtörtént, míg a műszaki átadás augusztus végére várható. Erre a fejlesztésre csaknem huszonhétmillió forintot fordíthat a város – tájékoztatott zárszavában a referens.

Hivatalosan is átadnák a szabadidős centrumot

Lőrinczy Veronika hangsúlyozta, a Mikes-tó és környezete kifejezetten alkalmas a rekreációs célú beruházások kialakítására. A kerékpáros pumpapálya ötlete Járdány Vanda önkormányzati képviselőtől származik, elgondolását a képviselő-testület is támogatta. Mint megtudtuk, a tervek szerint a fejlesztések elkészülte után egyesével is használatba veheti a lakosság az egyes létesítményeket. Amikor pedig mindegyik elkészült, ünnepélyes megnyitó keretében adják át a teljes komplexumot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában