Ülés

2022.08.18. 17:25

Támogatta a Malom-projekt folytatását a jászberényi képviselő-testület

Szándéknyilatkozatot fogadott el a Malom-projekt folytatásáról a jászberényi képviselő testület a szerdára összehívott rendkívüli ülésen. Eszerint a döntéshozók többsége egyetért azzal, hogy az önkormányzat a megyei önkormányzattal konzorciumban, új tervekkel valósítsa meg a beruházást. A tanácskozáson téma volt többek között a helyi tömegközlekedés ügye, valamint pluszforrást szavaztak meg a „Suba-öböl” védelmét szolgáló vízelvezető-hálózat fejlesztésére.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

Újra rendkívüli, nyílt képviselő-testületi ülést hívtak össze szerdán délután Jászberényben, miután az augusztus elsejére meghirdetett tanácskozást határozatképtelenség miatt be kellett rekeszteni. Augusztus 17-én a tizenöt fős döntéshozó testület teljes létszámban ült össze a városháza nagytermében. Elsőként a város közizgatási területén végzendő helyi, menetrend szerinti, autóbusszal történő személyszállítási közszolgáltatási tevékenység ellátására vonatkozó pályázat kiírását vitatták meg.

Bódis Béla képviselő szóvá tette, hogy az előterjesztés nem tartalmaz alternatív buszjáratokat, hiszen csak egy megoldásra tettek javaslatot, hiányolta a versenyeztetést.

Tamás Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője elmondta: korábban küldtek javaslatokat a tömegközlekedéssel kapcsolatban, ám nem építették be az anyagba.

– Nem értünk egyet a pályázati kiírással. Annak érdekében azonban, hogy ne szűnjön meg a tömegközlekedés a városban, a képviselőcsoport néhány tagja megszavazza, míg mások tartózkodnak – fejtette ki a frakció álláspontját. Balogh Béla alpolgármester szerint lehet, hogy nem tökéletes a megoldás, de jelenleg nincs más reális lehetőség az autóbuszos tömegközlekedés biztosítására. Mint mondta, a pályázatban megfogalmazott feltételek garanciát jelentenek arra, hogy olyan vállalkozó pályázzon, aki képes magas színvonalú szolgáltatást biztosítani.

– Olyan szakmai javaslatok is születtek az elmúlt időszakban, melyek nem pályázati úton kívánták megoldani a helyi, menetrendszerinti autóbuszos tömegközlekedést, hanem önkormányzati cég keretében autóbuszok megvásárlásával és működtetésével – ezt már dr. Gedei József vetette fel. Erre reagálva Skultéti József elmondta, hogy ötletelés szintjén valóban foglalkoztak ezzel is, de megvalósítása a jelenlegi pénzügyi helyzetben nagyon költséges lenne. A vitát követően 10 igen, 1 nem és 4 tartózkodás mellett elfogadták az előterjesztést.  

Zeneiskolának adhat otthont a Fecske-malom

A Malom-projekt folytatása ugyancsak meghatározó témája volt a tanácskozásnak. Budai Lóránt polgármester tájékoztatása szerint Pócs János országgyűlési képviselő kérése az volt, hogy a képviselő-testület erősítse meg az elmúlt időszak tárgyalásain született megállapodásokat. Tamás Zoltán jelezte, hogy a frakció egyetért a célokkal, a beruházás folytatásával, de a Malom-ügy még nincs lezárva, a károkozás felelőseit meg kell keresni.

A városvezetéssel közösen meghatároztuk a projekt új funkcióját, a jogi helyzetről is tárgyaltunk. A következő időszak a részletek kidolgozásáról szól. Várhatóan jövő év tavaszán jelenik meg a pályázati felhívás

– tájékoztatott Borbás Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke. 

Az előterjesztést a testület többsége támogatta. A döntés értelmében a Malom-projektet a város a megyei önkormányzattal konzorciumban valósítja meg. Az érintett Fecske-malom épületében a Palotásy János Zeneiskola új oktatási épületét, valamint városi rendezvénytermet alakítanak ki. A testület vállalja, hogy a beruházás megvalósításához szükséges önerőt a mindenkori költségvetés terhére biztosítja.  

Pluszforrást kap a „Suba-öböl” fejlesztése

A rendkívüli ülésen döntöttek egyebek mellett a Jászkerület Nonprofit Kft. részre harmincmillió forint visszatérítendő támogatás biztosításáról is. Ezzel az utófinanszírozott európai uniós projektek befejezését segítik. A közel 366 millió forintos „Suba-öböl” védelmét szolgáló vízelvezető-hálózat fejlesztése című pályázat megvalósításához további 32 millió forintot szavaztak meg a képviselők.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában