Jászkunság

2022.09.27. 15:37

Fejlesztik a vízpótló és víztározási lehetőségeket az Alföldön

A klímaváltozás káros következményeinek mérséklése a legfőbb célja annak a most induló, térségünket is érintő projektnek, amely a vízvisszatartás fejlesztésével a vízkészletek növelésére fókuszál.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Kiss János

A projekt Magyarország olyan tájegységeit érinti, amelyeken a felszínen lefolyó víz sebessége igen csekély, így elvezetése is nehézségekbe ütközik. Ilyen helyeken a víz természetes körülmények között visszamarad a mélyedésekben és csak mesterséges eszközökkel, létesítményekkel lehet gondoskodni az elvezetéséről. A cél a síkvidéki területeken a vízvisszatartás fejlesztésével a helyben hasznosítható és hasznosuló vízkészletek növelése, azaz a vízháztartás javítása a társadalmi, gazdasági, ökológiai előnyök érdekében, nem utolsó sorban a klímaváltozás káros hatásainak mérséklése végett.

A szakemberek 2016-2018 között készült síkvidéki tározás-fejlesztési tanulmánytervekben huszonkét helyszínen vizsgálták a vízvisszatartási lehetőségek megvalósítását, fejlesztését. Ezek közül, a szakmai sorrend felállítása után most a Jászkunságban, a Hajdúságban és a Viharsarokban hét helyszínen készítik elő a fejlesztéseket.

Mindezek a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén új tározók létesítését és meglévő holtágak, tározók és medertározási lehetőségek rekonstrukcióját célozzák, amelyek összesített víztározási kapacitása meghaladja a 24 millió köbmétert. Megyénkben a Tiszaderzs-Tiszaszőlősi Holt-Tisza, az Álomzugi IV. többcélú tározó fejlesztése (II.-III. ütem), a szolnoki Alcsi Holt-Tisza, valamint a Peresi-(Hármas-Körös)-holtág fejlesztését tartalmazza a projekt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában