Galériával

2022.09.14. 13:56

Fémkeresővel bukkantak az elmúlt két év legjelentősebb leletére Tiszajenő határában

A közel száz bronz tárgyat tartalmazó két agyagedény kiemelésében Nagy Fanni és Kovács Péter régészek vettek részt.

Mészáros János

Nagy Fanni régész hírportálunknak is megmutatott egy különleges leletet Fotó: Mészáros János

Balogh Csaba, a Damjanich János Múzeum önkéntese detektorral járja a vidéket, és most egy hét különbséggel, egymástól néhány száz méterre bukkant az utóbbi két év legjelentősebb fogására. Tiszajenő határában egy dombvonulat két lejtőjén találta meg korszerű, nagyon érzékeny, több mint ötszázezer forintot érő keresőjével a különleges kincseket. Többször alaposan átvizsgálta a területet, mire rábukkant az első, majd egy hét múlva a második kincsre. Az első edény húsz centiméteres mélységben hevert, melyet gyorsan visszatemetett és egy héten át rejtegetett, hogy ne vegyék észre. Közben átvizsgált egy másik területet is és ott bukkant a közel fél méter mélységben lévő negyven centis átmérőjű agyagedényre amiben hetvenhárom tárgyat rejtettek el annak idején. 

A közel száz bronz tárgyat tartalmazó két agyagedény kiemelésében Nagy Fanni és Kovács Péter régészek, a Damjanich János Múzeum munkatársai vettek részt. Szakszerűen körbeásták a lelőhelyet és egyben vették ki az edényeket, majd Szolnokra szállították és a múzeum raktárában bontották ki a tartalmukat.

Ez az első késő bronzkori lelet, amit érintetlenül sikerült feltárni.  Becslések szerint mintegy háromezer éve tették bele a bronz tárgyakat az edényekbe, hogy később újraöntsék őket. A hibás, törött sarlókat, tokos baltákat és dísztűket szabályosan belepréselték a kerámia edényekbe, hogy minél kisebb helyen elférjenek. Galériánk Nagy Fanni régészt és Balogh Csaba önkéntest a múzeum raktárában örökítették meg a második edényből kibontott bronz eszközdarabokkal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában