Eredményes munka

2022.09.03. 07:23

Karikó Katalin támogatásával vehettek részt a különleges tanulmányúton a kisúji diákok

A Széchenyi-díja mellé kapott összeg felét, tízmillió forintot ajánlott fel egykori iskolája, a Móricz Zsigmond Református Kollégium Gyermekeink Műveltségéért Alapítványának Karikó Katalin. Az összegből olyan programok, képzések valósíthatóak meg, amelyek a jövő kutatóinak jelenthetnek inspirációt.

Daróczi Erzsébet

A három kisúji diák, Kocsis Marietta, Kovács Benjámin Dávid és Jakobicz Anna Salzburgban járhatott Beküldött fotó

Az alapítvány nyáron egy természettudományos ismeretek elmélyítését szolgáló külföldi tanulmányutat támogatott, így néhány tanuló, Kocsis Marietta (10 GB), Kovács Benjámin Dávid (12 GB) és Jakobicz Anna (10 GA) Salzburgba utazhatott Kovács Beáta tanárnő kíséretével. Mint a pedagógus elmondta, az ott eltöltött napok alatt elmélyíthették földrajztudásukat, olyan ismeretekkel gyarapodtak, amelyre tanórai keretek között kevésbé van lehetőség. 

– Az egyetemen az oktatók angol nyelvű előadásokon megismertettek bennünket a geoinformatika alapjaival, majd gyakorlatban is kipróbálhattuk a hallottakat. Érdekes volt számunkra a kinetikus homokkal való modellezés, akkor teljesen belefeledkeztünk az alkotásba. A speciális színes megvilágításnak köszönhetően az általunk létrehozott felszíni formák egyértelműen azonosíthatóvá váltak. A térképészet világa volt az egyetemi előadások másik központi területe. Számítógépek segítségével bepillanthattunk a webes térképkészítés rejtelmeibe. Az egyetemi előadások mellett megtekinthettük Salzburg turisztikai látványosságait is. Megcsodáltuk a Mirabell-kastélyt és -kertet, Mozart szülőházát, a természet házát, illetve a dómot és Hohensalzburg várát – sorolta a tanárnő. 

Az egyik diák, Kovács Benjámin Dávid számára Salzburg egy gyönyörű, imponáló város volt, rengeteg kedves emberrel. 

– Az egyetemen nagyon sok érdekes játék is várt ránk, az előadások követhetők, izgalmasak voltak. 

Kocsis Mariettának Salzburg pont olyan város volt, amilyet imád. Nagyon szeretett sétálni az utcáin, hiszen közben sok információt tudott meg. 

– A szakmai előadások érdekesek voltak, főleg amikor a technikai dolgokat is kipróbálhattuk, aminek nagyon örültem – mondta a diáklány. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában