Jászkunság

2022.09.22. 19:56

Könnyű elveszni a szakmák erdejében, elkél a segítség

Az idei tanévtől kezdődően pályaorientációs kérdőívekkel is próbálják segíteni a leendő középiskolásokat, ugyanis sokan a megfelelő ismeretek hiányában választanak szakmát.

Köllő Judit

A karosszérialakatosok Mészáros István oktató vezetésével tanulják a lánghegesztővel való munkát a Szolnoki SZC Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskolában

Fotó: Nagy Balázs

– Manapság az élet szinte minden területén hiányszakmákkal találkozhatunk – kezdte Szabó Andrásné, a Szolnoki SZC Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola igazgatója. – Mindez azt jelenti, hogy szakmai végzettséggel rendelkező, magasan képzett hozzáértőket vár a munkaerőpiac, ezért kifejezetten fontos, hogy megfelelő ismerettel rendelkezzenek a fiatalok pályaválasztás előtt. A legtöbb tanuló mégis kellő ismeret és utánajárás hiányában választja ki hivatását, melyet megnehezít az is, hogy nagy változások vannak a szakmák világában.

Az idei évtől a már említett pályaorientációs kérdőívek kitöltésével segítjük a fiatalok döntéshozatalát. 

– Sok nyolcadikos ugyanis még nincs tisztában vele, mit is szeretne tanulni, ezért számukra kiváló lehetőség a teszt kitöltése, illetve az iskolák honlapján történő böngészés – magyarázta Szabó Andrásné, a Szolnoki SZC Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola igazgatója. 

Az intézményvezető arra is kitért, hogy napjainkban sok szakma módosul, vagy akár megszűnik. Miközben az újonnan bevezetett mesterségek között akad, ami egy, a régi, jól bevált hivatásból építkezik. 

– Az ipari gépészet például néhány éve került be a képzési kínálatunkba, amit korábban géplakatosnak hívtak – folytatta az igazgató. – Ugyanez igaz a gépjármű-mechatronikai technikusra is, amit egykor mindenki csak autószerelőként ismert. Az utóbbinál a tananyag szakmai része az autószerelésre irányul, viszont vannak olyan modulok, valamint tananyagtartalmak, melyeket a modern technológiai ismereteket beépítve alakítottak ki.

Így a szakmai oktatásban részt vevő fiataloknak naprakész és korszerű ismeretanyag elsajátítására van lehetőségük

– részletezte Szabó Andrásné. 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján iskolájukban a hegesztő szakma a legnépszerűbb, évről éve egyre többen jelentkeznek rá. Ezzel szemben igen mérsékelt érdeklődés mutatkozik az épület- és szerkezetlakatos, vagy ipari gépész képzés iránt. Ami a fogalmak téves ismeretére vezethető vissza. Ezért is van rá nagy szükség, hogy a kor elvárásainak megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a fiatalok a pályaválasztást illetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában