Mentés

2022.09.13. 13:55

Összeomlott a keringése, három percen múlt az élete a nagyrévi rendelőben összeesett betegnek

Lengyel Nagy Anna azt a drámai napot tartja a második születésnapjának.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

Csak pillanatokon múlt, hogy nem lett nagyobb a baj. Lengyel Nagy Anna Nagyréven nyaralt, amikor a kertjében egy darázs megcsípte. A testén csalánkiütések és vörös foltok jelentek meg, az arca feldagadt. Egyből az orvoshoz indult, akit a rendelővel szembeni szolgálati lakásában talált meg.

– Három percen múlt az életem – kezdte a történetet Lengyel Nagy Anna, aki hétvégi házában nyaralt Nagyréven.

Hosszú évek óta járnak a holtág menti nyaralóba, melynek udvarán megcsípte egy darázs. A gyanú az allergiára eddig fel sem merült benne.

– Öt perc múlva a testemen csalánkiütések, vörös foltok jelentek meg mindenütt és persze az arcom is feldagadt. Kezdtem aggódni, tudtam, hogy ezen a napon sehol a messzi környéken nincs orvosi ügyelet, valószínűleg orvos se a közelben, vagy talán csak Szolnokon, az meg messze van. Tíz-tizenöt perc telt el telefonálgatással, de még akkor se sejtettem, mekkora a baj – mesélte.

Autóba ült és a falu irányába indult. Az egyik ismerősétől hallotta, hogy körülbelül egy éve költözött Nagyrévre egy orvos. Dr. Feledi József János valóban közel egy esztendeje praktizál a településen, ahol jelenleg egy kis szolgálati lakást biztosít neki az önkormányzat, míg a másik felújítása el nem készül.

– Számtalan kérdés kavargott a fejemben. Mi van akkor, ha a körorvos elutazott vagy egyszerűen pihen és kikapcsolta a telefonját? Hiszen augusztus 20-a volt, szombat, bárhol lehetett... Ilyen gondolatokkal érkeztem meg a doktor háza elé, akinek akkor még a nevét sem tudtam – emlékezett vissza Anna.

Az orvos felesége kísérte Annát a szemközti rendelőbe, talán épp az utolsó pillanatban.

Elővettem a TAJ-kártyámat, a többire már nem emlékszem. Ahogy utóbb mesélték, perceken belül elvesztettem az eszméletemet, a földre zuhantam, összeomlott a keringésem és a vérnyomást sem lehetett mérni nálam. Pár perc volt hátra az életemből. 

– Azt valahogy kábultam érzékeltem, ahogy Feledi doktor küzd értem. Míg a felesége odakint mentőhelikopterért telefonált, az orvos szívós kitartással próbált életmentő injekciót adni a vénámba. Ez majdnem reménytelennek látszott, hiszen az ereim, a vénám is összeestek az allergiás sokk következtében. De nem adta fel. Azt is tudta, mit kell tenni a testhelyzetemmel, légzésemmel, mindent kontrollált. Talán éppen az utolsó pillanatban, végre mégis valahogy sikerült bejuttatni a tűt az egyik vénába. Közben, az éppen kitört vihar miatt, a mentőhelikopter nem tudott felszállni, egy mentőkocsi, két ápolóval viszont már elindult Szolnokról, egy személyautó pedig hozta a helikopteres szolgálat doktornőjét. Mire úgy fél óra múlva megérkeztek, ők maguk mondták, hogy Feledi József doktor nélkül egyikük se talált volna már életben – elevenítette fel a történeteket.

A nagyrévi rendelőben, az életmentő szteroidon túl, akadt megfelelő infúzióhoz való gyógyszer is, amelyeket a helikopteres szolgálat doktornője kötött be, majd az ő kíséretében a mentőkocsi a szolnoki Hetényi Géza Kórházba szállította Annát, ahol megfigyelés alatt töltött egy napot.

Miután megérkeztem és voltam olyan állapotban, hogy körbenézzek, egy kis zacskót vettem észre a hordágyamon. Fehérnemű, törülközők, hálóing, szappan volt benne. Ami, ugye, alapjáraton egy kórházban szükséges. Később kiderült, hogy Feledi doktor felesége a saját holmijait dobálta be a számomra, hirtelenjében. Nagyon hálás vagyok neki is

– tette hozzá.

– Másodszor születtem meg – hangsúlyozta. – Nagyon örülök, hogy ilyen tapasztalt, remek, emberéletekért küzdeni tudó és akaró orvos praktizál Nagyréven. Nagy kincs és nagy szerencse a mai világban – vélekedett Lengyel Nagy Anna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában