Nyitott kérdés

2022.09.22. 13:55

Rendkívüli ülésen dönthetnek a képviselő-testület feloszlatásáról Jászberényben

Heves vitákat gerjesztett a jászberényi képviselő-testület feloszlatásának ügye a szerdai soros képviselő-testületi ülésen.

Illés Anita

Fotó: Pesti József

A téma az elmúlt hetekben újra meghatározta a közéletet a Jászság fővárosában, miután dr. Gedei József előterjesztést nyújtott be a testület feloszlásáról. A DK önkormányzati képviselője a tanácskozáson kifogásolta, hogy sürgősségi indítványa nem szerepel a napirendi pontok között, majd kérte a polgármestert, hogy sürgősséggel vegyék napirendre. Erre reagálva Budai Lóránt elmondta: a sürgősségi előterjesztés témájában támogatható lenne, de a szövegezésével nem ért egyet, amelyben szerinte a képviselő őt okolja a város négy évtizedes problémáiért.

Hozzátette: ha a szervezeti és működési szabályzatnak megfelelően, időben nyújtja be az előterjesztést és valóban sürgősségi indoka lesz, akkor felveszi napirendre és támogatja is az oszlatást.

Dr. Gedei József visszautasította, hogy negyven év hibáiért a polgármestert okolná. Mint mondta, korábban Budai Lóránt állaspontja volt, hogy a testületet fel kell oszlatni a város érdekében, most pedig, amikor a képviselők ezt támogatják, akkor a városvezető akadályozza, nem veszi napirendre. Ezután hosszas, indulatoktól sem mentes vita bontakozott ki a képviselő, a jegyző és a polgármester között. Végül a városvezető nem vette napirendre a testület feloszlatásáról szóló előterjesztést.

Ez hibás döntés volt Tamás Zoltán szerint. A Fidesz frakcióvezetője jelezte, hogy szeptember 22-én rendkívüli ülés összehívását kezdeményezik, ami azt jelenti, hogy a döntéshozók tizenöt napon belül érdemben tárgyalhatnak és dönthetnek a testület feloszlatásáról. 

A szeptemberi tanácskozáson mintegy huszonkét napirendi pontot vitattak meg a képviselők. Ezek között szerepelt egyebek mellett a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. 2021-ben végzett tevékenységéről szóló beszámoló, a jászberényi ifjúsági önkormányzat és az ifjúsági munkacsoport előző évi munkája. De téma volt a város idei első félévi gazdálkodási helyzete és a növekvő rezsiköltségek, infláció hatása is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában