Probléma

2022.09.26. 06:55

Zavarja a katonai repülők robaja a rákóczifalviakat

A lakosság részéről gyakran érkezett az önkormányzathoz olyan jelzés, hogy zavarja őket a repülőgépek, helikopterek zaja, számolt be róla dr. Túróczi Imre polgármester.

Kovács Berta

Fotó: MW-Archív

A kisvároshoz közel esik a Szandaszőlősön működő katonai repülőtér, az utóbbi időben pedig megszaporodtak az ott le- és felszálló légi járművek, amit különösen a város szélén élő falvaiak érzékelnek intenzívebben. A probléma kapcsán rendezte meg az önkormányzat az MH 86. Szolnok Helikopter Bázissal közös lakossági fórumát a Varsány Közösségi Házban.

A minapi összejövetelen dr. Bali Tamás ezredes, a bázis parancsnokhelyettese mutatta be vetítéssel kísért, közérthető előadás formájában tevékeny­ségüket. A jelenlévők megismerhették a bázison folyó munkát, a különböző repülőeszközöket, az előadó arra is rávilágított, hogy miért ott és azon az útvonalon járnak – az előírásokhoz igazodva – a szóban forgó repülőgépek és helikopterek. Az élvezetes előadást követően az érdeklődők kérdéseket is feltehettek a témával kapcsolatban. 

A probléma nem mindenkit érint ugyanolyan mértékben, ennek megfelelően a fórumon szerény számban gyűltek össze az emberek, bár az is elhangzott, hogy egyes helyeken – főként a városszélen – valóban erősebben hallható a gépek keltette robaj. 

A fórum végére azonban úgy tűnt, a falvaiak elfogadják, hogy együtt kell élniük a jelenséggel – ez egyébként nem új keletű, hiszen évtizedek óta működik a település szomszédságában a katonai reptér. Az ott élők így hozzászokhattak a honvédelmi szempontból nagyon fontos légtéri mozgások „akusztikai kísérőjelenségeihez”. Dr. Bali Tamás pedig ígéretet tett, hogy amennyire lehetőségük van, igyekeznek a lakosságot minél kevésbé zavarva végezni a munkájukat. Kovács Berta

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában