Cegléd

2022.10.24. 17:25

A környezettudatos működésüknek köszönhetően kaphatták meg a Felelős Gasztrohős címet

Felelős Gasztrohős minősítést érdemelt ki a a ceglédi Húshagyó Vegetáriánus Konyha. A rendhagyó étlap bővelkedik a húsmentes és vegán fogásokban. A cím megítéléséhez szükséges szempontrendszer viszont ennél összetettebb, a helyi termelők portékáinak feldolgozásán túl, még a használható tisztítószerekre is kiterjed. A néhány éve Cegléden üzemelő Húshagyó Vegetáriánus Konyhában már a kezdetek óta törekednek a környezettudatosságra, a működés során a fenntarthatóságot is figyelembe veszik.

P. Pusztai Nóra

Klément Hajnalkáék rendhagyó étlapja bővelkedik a húsmentes és vegán fogásokban

Forrás: Beküldött fotó

– Az interneten találkoztam a minősítés feltételeivel, mindig hasonló szempontokkal működtünk, így nem volt szükség nagyobb átalakításra, a Felelős Gasztrohős felhívás mindössze keretet adott az eddigieknek – kezdte a beszélgetést a Klément Hajnalka, a konyhát üzemeltető családi vállalkozás egyik tagja.

Az általuk elnyert mesterfokozat a legmagasabb kategória, Budapest, Pécs, Sopron és Debrecen után kerülhettek a térképre.

– Biztosítunk csere ételhordót, mindenki hozza a sajátját, persze emellett van, akinek kínáljuk az egyszer használatosat. A tisztítószerek kapcsán meg kell felelni a hatóságok felé, de a környezetbarát szempontokat is figyelembe vesszük. 

Bioalapanyagok használata sem újdonság a konyhánkban, illetve már a kezdetektől helyi termelőkkel vagyunk kapcsolatban. 

– Rendszeresen szezonális alapanyagokat szerzünk be, ilyenek most például a sütőtök és a batáta, de néhány hete hatalmas adag lecsót fűztünk be, hogy télire abból gazdálkodjunk – sorolta.

A hulladékkezelés mikéntje is fontos volt az elbírálás során.

– Fő elv, hogy élelmiszert nem dobunk ki. Veszélyes hulladék nem keletkezik nálunk, mivel hússal nem dolgozunk. A zöldségpucolékot a környékbeli tanyákra viszik el a háziállatoknak, a maradék is hozzájuk kerül – vázolta.

Az étterem már a kezdetektől fogva helyi termelőkkel áll kapcsolatban – mondja Klément Hajnalka
Forrás: Beküldött fotó

A konyhavezető szerint ételeik fogadtatása kettős, az ebédek tekintetében viszont csak a képzelet szab határt.

– Túllépünk a klasszikus kínálaton, merész ötletekkel mást alkotunk meg a zöldségekből, mint a szokásos. A sárgarépából például ezerféle dolog készíthető – magyarázta.

Szükséges a nyitottság és a kíváncsiság.

– Kizárólag húsmentes ételeket készítünk, utóbbi időben vegán fogásaink is vannak, melyekhez semmilyen állati eredetű alapanyagot nem használunk – utalt a konyha működésére Klément Hajnalka.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában