Esemény

2022.10.11. 18:07

A lengyel-magyar barátságról tartanak előadást Szolnokon

Az orosz-ukrán háború sokak szerint akár az eddig kikezdhetetlennek hitt lengyel-magyar barátság felbomlásához is vezethet.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

Igaz még a régi mondás: lengyel, magyar – két jó barát? Erre a kérdésre „keresik a választ” október 13-án, csütörtökön délután öt órakor a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány szolnoki képzési központja szervez nyilvános szakmai eseményt, melynek első előadása a lengyel–magyar barátságról szól. 

– A lengyel és a magyar népet több száz éves barátság köti össze, amely a rendkívül szoros történelmi és kulturális kapcsolatokból, illetve a közöttük fennálló, feltétel nélküli szolidaritásból táplálkozik. Napjainkban e kötelék egyik leglátványosabb eleme a mindenkori lengyel és magyar kormányok közötti együttműködés, amely leggyakrabban az uniós ügyekben és a V4-platformban ölt testet. 

Azonban az orosz-ukrán háború sokak szerint akár a visegrádiak szövetségének végét is jelentheti, és az eddig kikezdhetetlennek hitt lengyel-magyar barátság felbomlásához is vezethet. 

– Vajon mennyire reális ez a forgatókönyv? Mekkora a baj valójában a két ország viszonyában? Áthidalhatók a nézetkülönbségek? Janik Szabolcs, az MCC Politikatudományi Műhelyének kutatótanára előadásában ezekre és hasonló kérdésekre próbál választ adni – mondta el előzetesen Bernáth Orsolya képviselet-vezető. Az eseményen részt vesz Filipowicz Krzysztof, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában