Költségcsökkentés

2022.10.18. 19:55

Sokat spórolhat a napelemekkel a kenderesi könyvtár

Mozgalmas az idei évük a Kenderesi Városi Könyvtár dolgozóinak, hiszen mint Mikola Istvánné vezető elmondta, nyáron, a legnagyobb melegben leltározták a huszonháromezer kötetet. A téli fűtési szezont illetően pedig optimista a szakember, napelemeik ugyanis sokat segítenek majd a költségek csökkentésében.

Daróczi Erzsébet

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

– Mi is csatlakoztunk az országos könyvtári napokhoz. Volt egészségi állapotfelmérés, pszichológus is tartott előadást az érdeklődőknek, de rendeztünk író-olvasó találkozót is egy kisújszállási írónővel. Nagyon érdekelte az óvodásokat és iskolásokat Ferenczi Gábor kenderesi méhész előadása a méhek életéről, majd az általa hozott mézet is szívesen kóstolták meg a gyerekek. 

Az idősebb korosztálynak is szeretnénk kedvezni, közösségi oldalunkon régi kenderesi fotókból indítottunk Időutazás címmel egy sorozatot. 

– Pár nap után elmondhatom, nagyon tetszik a közönségnek, sokan felismerik magukat, és jönnek be érdeklődni a fotókról – mondta a könyvtárvezető, aki arról is őszintén szólt, hogy minden rendezvényüket nulla forintból hozzák ki. 

– A fenntartó önkormányzattól egy forintot nem kérünk erre, tehát a takarékosság jegyében zajlik az egész könyvtár élete, belépőt sem kérünk rendezvényeinkre. A Baba-Mama klub is ingyenes, amit a koronavírus után szeretnénk újraindítani.

Számos intézmény küzd a rezsi kigazdálkodásával. Kíváncsiak voltunk, hogy a kenderesi könyvtárban mi a helyzet ezen a téren? 

– A fűtésünk megoldottnak látszik, ugyanis a napelem –ami a könyvtárunk tulajdona – által termelt áram töredékét használjuk világításra, illetve napi számítógép-használatra, így bőven belefér két ipari teljesítményű hőlégbefúvó üzemeltetése. Most ebben a képviselő-testület határozatára várunk, már megkértem a támogatást. Bizakodom, hogy minél hamarabb megszületik a döntés, és akkor, ha a két légbefúvó besegít a gázfűtésbe, nem lesz gondunk. Nekünk a napelem a nagy szerencsénk, ezzel át tudjuk hidalni a téli hónapokat, hiszen elmondhatom, egyre nagyobb az érdeklődés a könyvtár szolgáltatásai iránt. 

Sok érdekességgel várja látogatóit a könyvtár. Az őszi hangulatot árasztó szelfipont előtt a Szent Imre Katolikus Általános Iskola hetedikesei is fotózkodtak 
Fotós: Daróczi Erzsébet

– Könyvtárközi kölcsönzésben, de a napi ügyintézésben – fénymásolás, nyomtatás, internetezés – is segítünk. Csatlakoztunk az Országos Könyvtári Szövetség felhívásához, hogy működjünk együtt a népszámlálásban. Ezt a segítséget a kenderesiek kihasználják, rengetegen jönnek, már időpontra osztjuk be az embereket. Elmondhatom, hogy a könyvtárban az óvodásoktól a szépkorúakig sokan megfordulnak, és nemcsak kölcsönöznek, hanem szeretik a tudományos előadásokat is. Sajnos csak olyan előadókat tudunk hívni, akik nem kérnek pénzt, mert mint említettem, erre nincs keretünk, könyvvásárlásra azonban kapunk állami támogatást. Évente kilencszázezer forintot költhetünk szakirodalomra, gyermek- és szépirodalomra. A folyóiratokat a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából kapjuk ingyen – tette hozzá az intézményvezető. 

Továbbra is népszerűek a krimik

Vajon miket szeretnek legjobban olvasni a kenderesiek? 

– Azt tapasztaljuk, hogy az idősebbek még könyv alapon szeretnek olvasni – felelte a könyvtár vezetője. – A koronavírus miatt volt egy hullámvölgy a kölcsönzésben, de most újra sokan jönnek, és ami nagyon örvendetes, a gyerekek is sok kötelező olvasmányt kivittek szeptemberben. Tavaly ez nem volt jellemző, a kötelező sarkot belephette volna a pókháló, annyira nem vitték. Legkeresettebbek a történelmi, a romantikus témájú könyvek és a krimik. Az iskolások számára könyvtárismereti órákat tartunk, talán ennek is betudható, hogy ők is jönnek kölcsönözni – mondta Mikola Istvánné.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában