Ajánló

2022.10.21. 09:00

Az 1956-os forradalom és szabadságharc jegyében telik a hétvége a Jászkunságban

Ezek a jászkunsági programok várnap ránk a napokban.

Molnár-Révész Erika

Idén is megemlékeznek az 1956-os Forradalom és Szabadságharc hőseiről Fotó: Kiss János

Túrkevén már csütörtöktől elkezdődtek a programok, szombat délután egy órától a szabadságharchoz köthető filmek bemutatójával várják az érdeklődőket a könyvtárban. Három órától a Vadász Pál kiállítóteremben rendhagyó tárlatvezetés indul, öt órától a művelődési házban fizetős Hobo Est,a Hobológiai Társaság vándorló kiállítása kezdődik, előadásokkal, beszélgetésekkel, zenével. Vasárnap háromnegyed kilenckor a római katolikus templomban ünnepi szentmisével, negyed tízkor pedig a református templomban ünnepi istentisztelettel emlékeznek meg a forradalomról . Fél tizenegykor kerül sor a városi tiszteletadásra az '56-os emlékműnél, melyet koszorúzás zár.

Rákóczifalván délelőtt tizenegy órától felvonulással és műsorokkal emlékeznek a Magyar Szabadságharcosok Házában, Sülyi Károly népdal-és operett előadóművész, a Martfűi Népdalkör és a Kuruc Hagyományőrző Egyesület műsorával.

Törökszentmiklóson vasárnap fél tizenkettőtől az 1956-os Életfa Emlékműnél ünnepi beszédekkel, imádsággal és koszorúzással róják le tiszteletüket a szabadságharc emléke előtt.

A megyeszékhelyen vasárnap délután egy órától koszorúzásokkal kezdődik az ünnepi programsorozat. A megemlékezők a Kablay Lajos téren, a Sóház úton, a Táncsics Mihály úton, a Damjanich úton, a Megyháza aulájában, majd a Szolnoki Bíróság épületénél helyeznek el mécseseket és virágokat a forradalom mártírjainak különböző emlékműveinél. A programsorozat délután három órától az Ötvenhatosok Emlékparkjában folytatódik, a Varga Katalin Gimnázium, a Légierő Zenekar és az MH. 86. Szolnok Helikopter Bázis műsorával. Egyházi megemlékezést tart Hartung Ferenc római katolikus lelkipásztor, ünnepi beszédet mond Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere. Az ünnepség a hagyományoknak megfelelően az emlékmű koszorúzásával zárul.

Az ünnepségek mellett kulturális programok is lesznek hétvégén, szombaton Törökszentmiklóson délután egy órától veszi kezdetét az V. Gaál Autentika emlék szóló néptáncverseny, melyet táncház követ.

Mezőtúron vasárnap fél háromkor nyílik a "Kiállítás nagykabátban" című tárlat a Városi Galériában, a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep teljes gyűjteményéből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában