galériával

2021.10.23. 14:21

Így emlékezett a hősökre Szolnok az Ötvenhatosok Emlékparkjában

Ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezés Szolnokon az Ötvenhatosok Emlékparkjában szombat délelőtt.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Kiss János

A Szigligeti Színház műsora után Győri Péter Benjámin evangélikus lelkész, majd Szalay Ferenc polgármester osztotta meg ünnepi gondolatait. A városvezető elmondta, a magyar nép elmúlt évszázadaira mindig jutott egy-egy szabadságharc, egy olyan küzdelem, mely megmutatta népünk karakterét, azt a máig élő tulajdonságát, mely szerint nem viseli el, ha mások mondják meg számára, miként kell élni.

– A huszadik század nagy társadalmi megmozdulása az 56-os forradalom volt, melynek szelleme a mai napig is él.

A jó isten azt a sorsot szánta a mi forradalmainknak, hogy előbb bukjanak el, ezzel a bukással indítsák el a változás folyamatát, s csak később teljesítsék be sorsukat. 1956 forradalma – túlzás nélkül mondhatom – világrengető hatással bírt. A mi kicsiny, de annál elszántabb népünk bebizonyította, a kommunizmus diktatúrája korántsem olyan erős, mint azt hitték volna – mondta a polgármester, majd hozzátette, ez a nap a győzelemé, hiszen 1956. október 23-án egy sanyargatott nép összefogott.

– Ma szabad demokráciában élünk, így joggal mondhatjuk, hogy a forradalom beteljesítette sorsát. Ám a 2006-os véres események rávilágítottak arra, hogy bőven van még mit tenni, beszélni kell a tanulságokról, arról, hogy miként lehetnek még a közéletben azok, akik a kommunista diktatúra haszonélvezői voltak, és miért nem tanult még mindig a hazai baloldal saját elődeinek kudarcából, miért nem áll végre a magyar nemzet mellé – idézte fel a tizenöt évvel ezelőtti eseményeket.

Az ünnepség végén a város, a megye, a kormányhivatal illetve a rendvédelmi szervek, kulturális intézmények nevében koszorúval tisztelegtek a résztvevők 1956 emléke előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában