Jászkunság

2022.10.24. 07:00

Döntő többségben megfelelően hasznosították a termőföldeket a megyében

Befejeződött a határszemle a megyében, az ellenőrzések tapasztalatai szerint a termőföldek döntő többségét a jogszabályoknak megfelelően hasznosították a tulajdonosok, földhasználók.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Ahogy arról a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal beszámolt, idén a megye erdő nélküli termőterületének több mint 20 százalékán, vagyis közel kilencvenezer hektáron végeztek határszemlét a szakemberek. A kedvező eredményhez hozzájárult, hogy a rendkívüli aszályos időjárás miatt a gyomosodás mértéke jóval kisebb volt az előző évekhez képest.

A határszemle célja a termőföldek hasznosításának ellenőrzése, a termőföldek termőképességének fenntartása és a gyomnövényekkel borított hasznosítatlan területek csökkentése. A szemle során a szakemberek ellenőrizték a termőföldek engedély nélküli más célú hasznosítását, illetve azok művelési ágának természetbeni és ingatlan-nyilvántartási egyezőségét is.

Jász-Nagykun-Szolnok megye mezőgazdasági területeinek átfogó ellenőrzését a kormányhivatal egyes Földhivatali Osztályai végezték a megye nyolc járásának területét érintően májusától mostanáig. 

Összesen 113 esetben állapítottak meg jogszabálysértést, ezek közül a legtöbb a hasznosítási kötelezettség elmulasztásából adódott. Az ingatlan-nyilvántartási állapot és a természetbeli állapot közötti eltérés miatt 69 esetben intézkedtek, a hasznosítási kötelezettség elmulasztását 42 megyei ingatlannál állapították meg. Termőföld engedély nélküli más célú hasznosítása miatt a határszemlével érintett településeken nem indult eljárás a megyében. Az ez évi határszemle alapján hat eljárásban, több mint százötvenötezer forint földvédelmi bírságot szabtak ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában