Energiaválság

2022.10.20. 13:55

Fordult a kocka: most előny, hogy Tiszabőn nem vezették be a gázt

Fával fűtenek, ugyanis még nem vezették be az ország legszegényebbnek tartott településén, Tiszabőn a vezetékes gázt. Ez eddig hátrány volt, az energiaválság miatt most azonban előnyt jelent a Tisza-parti kistelepülésnek, ahol a kisgyermekes családokat napelemes fűtőberendezéssel, illetve kályhával támogatják, a közvilágítást azonban egyelőre nem tudják, miből finanszírozzák majd...

Molnár-Révész Erika

A három év alatti gyermeket nevelő családoknak segít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az E.ON Hungária Zrt. közös programja, a meleget adó fűtőpaneleket a település mellé telepített napelem energiája látja el energiával. A program idén is folytatódik

Fotó: Archív / Mészáros János

– Nagyon szépen termelt a napelempark, ebből hatvan-hetven családot tudunk majd támogatni idén télen elektromos fűtőtestekkel, feltöltőrendszeres formában – számolt be Tasi Krisztina, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi programvezetője arról, idén hány családnak biztosít meleget az E.ON Hungária Zrt. és a szeretetszolgálat 2020-ban indított közös programja.

A település mellé telepített napelempark segítségével már tavaly télen is számos kisgyermeket nevelő háztartásnak segítettek ezzel a módszerrel, amit idén is folytatnak, jelenleg a pályázatokat bírálják.

Bármi is történjen, nyitva tartanak

A fűtőpaneleket a jövő héten viszik ki a családokhoz. Nem csak ezzel, hanem a fatüzeléses kályhákkal is segítik a rászorulókat, melyet húsz háztartás között osztanak szét. Így összesen legalább kilencven családon tudnak segíteni a téli fűtési szezonban. A szeretetszolgálat több intézményt, óvodát, iskolát, mosodát és több telephelyet működtet a településen.

– Előfordulhat, hogy racionalizálás miatt egy-egy intézményt összevonunk, ha azt látjuk hogy nehézségekbe ütközik a tüzelő biztosítása. Mivel azonban mindenhol fával fűtünk – melynek beszerzése már elindult –, ennek kicsi az esélye. Egy azonban biztos: a lakosság számára mindig nyitva áll a Jelenlét Pontunk, bármi is történjen, nyitva tartunk! Elvi közös megegyezés van ugyanis arról, hogy egy meleg épület mindig rendelkezésre álljon, még az esti órákban is – hangsúlyozta a programvezető.

Szinte mindenki rászorulónak számít

Az önkormányzati intézményekben sem okoz fennakadást az energiaárak növekedése, a polgármesteri hivatalt és az orvosi rendelőt ugyanis már 2019 óta hőszivattyús rendszer, és napelem segítségével fűtik. A lakosságnak pedig ingyen tüzelővel segítenek a fűtési szezonban. 

– A szociális tűzifaprogram pályázatának közel tizenhárom millió forintos támogatásából minden családnak igyekszünk segíteni, hiszen itt, Tiszabőn szinte mindenki rászorulónak számít – tájékoztatott Bíró Zoltán alpolgármester.

Mint elmondta, a hatvanöt év feletti időseket ezen felül az önkormányzat saját erőből beszerzett brikettel is támogatja, ez legalább nyolcvan háztartást érint. 

Bár a fűtéssel nem lesz gondja a kistelepülésnek, a közvilágítás kifizetésével annál inkább. Az alpolgármester szerint ennek horribilis díját állami segítség nélkül ugyanis képtelen kigazdálkodni az iparűzési adóbevétellel nem rendelkező Tiszabő.

Biztosított az iskola fűtése is, a tornacsarnok viszont bezárhat

A Tiszabői Általános Iskolába összesen háromszáznegyven tanuló jár. Mivel a diákok már nem fértek el a korábbi épületben, egy hatszázötven négyzetméteres új szárnyat építettek hozzá, melyet nemrég adtak át. Vagyis, hatalmas területet kell az iskolának felfűtenie, mégsem okoz gondot.

– Mivel Tiszabőn nincs bevezetve a gáz, fával fűtünk. Már korábban már megvásároltuk a több millió forint értékű tüzelőanyagot, melyet Fegyverneken raktározunk. Csak annyit szállítunk ki ide helybe, amennyi éppen szükséges. Az iskola fűtésével nem lesz gond, viszont a tornacsarnoké kérdéses, hiszen azt már tényleg nagyon költséges felfűteni. Azzal kapcsolatban még zajlanak az egyeztetések, hogy bezárjuk-e télre spórolás miatt – tájékoztatta hírportálunkat Kubicsek Judit, az iskola igazgatója.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában