Jászkunság

2022.10.06. 06:55

Volt, ahol azért nem kértek szenet, mert megolvasztotta volna a kályhákat

A kormány idén is biztosít ingyenes tűzifát vagy szenet a kistelepülésen élő rászorulóknak. A Belügyminisztérium szociális tüzelőanyag-pályázatán 52 megyebeli önkormányzat is nyert.

Szoljon.hu

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A szociális tüzelőanyag-program 2011 óta működik, célja, hogy segítse az ötezer lakosúnál kisebb településeken élőket. A programra a kormány 5 milliárd forintot biztosít.

E pénzből több mint 65 millió forint jutott Jász-Nagykun-Szolnok megyébe.

A tűzifa, valamint a szén szállításából – ideértve a rászorulókhoz való eljuttatást is – származó költségek az önkormányzatoknak kell állnia. A tüzelőanyagot legkésőbb jövő február 15-ig oszthatják ki a rászorulóknak.

Szászberek közel 950 ezer forint támogatáshoz jutott, ebből tűzifát biztosítanak a rászorulóknak. Alapi József polgármester elmondta, korábbi években volt olyan év is, hogy szénre pályáztak. Ám szén esetén jóval nagyobb a különbség a kapott támogatás és a beszerzési ár között, mint a fánál, így tűzifára pályázni sokkal jobban megéri, többet tudnak venni egy adott összegből. 

– Mi nem tartozunk a szegény települések közé, de akik igénylik a szociális tüzelőt, azoknak tudunk biztosítani – hangsúlyozta Alapi József.

Az ország legszegényebb településének tartott, kétezer lelkes Tiszabő idén közel tizenhárom millió forintot nyert a szociális tűzifa programon. 

– Ebből nagyságrendileg hatszázhúsz erdei köbméter tűzifát szerezhetünk be, melyből az ötszáz háztartás mindegyikének jut – tájékoztatott Bíró Zoltán alpolgármester.

Hozzátette, Tiszabőn szinte mindenki hátrányos helyzetűnek számít, a kisnyugdíjasok, a fogyatékkal élő hozzátartozót nevelők, és a családok mindegyike részesül az ingyen tüzelőből.

Vagyis háztartásonként 1,2-1,3 erdei köbméter, vagyis tíz-tizenkét mázsa kemény lombos tűzifával tudnak segíteni télen a helyieknek. Az alpolgármester hozzátette, szenet azért nem igényelnek a támogatásból, mert a tiszabői családok kilencven százaléka benti kályhával fűt, melyet égése során a szén könnyen megolvaszthatna. Nagyobb teljesítményű kazánok nem állnak a háztartások rendelkezésére. 

A legmagasabb összeget a szintén halmozottan hátrányos helyzetű Tiszabura nyerte. A háromezres lélekszámú település kicsivel több, mint huszonnégy millió forintot fordíthat idén szociális tüzelőre. 

A szociális tüzelő programban közel félmillió forintot nyert Tiszainoka. Az előző évekhez képest viszont közel húsz mázsával kevesebb szén – körülbelül száznegyven mázsa – jut a tiszazugi faluba.

– A döntésről az elmúlt héten értesítettek minket, a kérvényezés a megszokott menetrend szerint zajlik majd. A következő napokban kiértesítjük a lakosokat, akiknek be kell nyújtani a kérelmet, amiről a szociális bizottság még novemberben dönt, így karácsony előtt ki is oszthatjuk a szenet – magyarázta Kiss Erzsébet Eliza polgármester, aki hozzátette:

bár a mennyiség kevesebb, mint a korábbi években, idén is az igazságosság elvét követik majd. 

Jászfelsőszentgyörgy önkormányzata több mint 3,1 millió forint támogatást kapott a szociális tüzelő beszerzésére. Az összegből keménylombos tűzifát vásárolnak. 

– Minden évben pályázunk. Helyi önkormányzati rendelet szabályozza a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeit. Az önkormányzat a szociálisan rászorulók részére a téli fűtéshez háztartásonként maximum egy erdei köbméter tűzifát biztosít – tájékoztatott Zelenai Tiborné.

A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy tavaly mintegy 180 köbméter fát tudtak vásárolni az elnyert támogatásból, idén valamivel kevesebb, közel 150 köbméter keménylombos tűzifa beszerzésére lesz lehetőség. A támogatás igénylésének folyamata októberben indul.

Jászszentandrás önkormányzata közel 3,2 millió támogatást nyert a Belügyminisztérium szociális tüzelőanyag pályázatán. A településen idén is tűzifával segítik a rászorulókat – mondta el érdeklődésünkre Kolláth Bálint polgármester. A támogatásból mintegy 156 köbméter keménylombos fát vásárolnak, amit kiegészítenek 200 köbméterre. 

Mezőhéken mintegy hatszázhétezer forint támogatást kapott az önkormányzat, melynek segítségével huszonkilenc erdei köbméter keményfát vásárol az önkormányzat. 

– A napokban egyeztetünk az erdészettel, mikor kapjuk meg a tűzifát, ennek ismeretében, terveink szerint október végétől nyújthatják be az igényeket a lakosok – mondta el érdeklődésünkre Fórizs Ágnes Karolina.

A településvezető hozzátette: törekednek arra, hogy minél többen részesüljenek a segítségből.

– Tavaly mindenki kapott, aki igényelt fát és megfelelt a feltételeknek. Idén szeretnénk kicsit módosítani a jövedelemhatáron, hogy még többen lehessenek jogosultak a támogatásra.

Általában úgy osztjuk szét a fát, hogy valamennyit mindenki kapjon

– hangsúlyozta a polgármester.

Fórizs Ágnes Karolina hozzátette: az önkormányzat rendelkezik némi tűzifával egy régebbi fakitermelésből, a tervek szerint abból is osztanak majd a helyieknek. 

Tiszaroffra is megérkezett a szociális tüzelőanyag, melyből 856 mázsa szenet vásárolhatott a település. Vankóné Jekli Anikó polgármester arról számolt be lapunknak, hogy maximum 10 mázsát oszthatnak szét családonként, így körülbelül 100 háztartásban lesz elérhető a tüzelőanyag. 

A karai rászorulók is örülhetnek

Jászkarajenő a napokban több mint négymillió forintot nyert szociális tüzelőre. Palya István polgármester az igényléssel kapcsolatban emlékeztetett: az igénylőknek meg kell felelniük a vonatkozó rendeletben rögzített feltételeknek, jellemzően az alacsony jövedelmű lakóknak biztosítják majd a tűzre valót. 

– Évente átlagosan 250-300 személy kér nálunk tűzifát – tette hozzá a falu első embere. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában