Galériával

2022.10.21. 17:20

Három évtized után új helyre költözött a karcagi értelmi fogyatékosok otthona

A beruházásnak köszönhetően a Jókai utcai épület már a huszonegyedik századnak megfelelő körülményt biztosít az ellátottaknak és a dolgozóknak is.

Daróczi Erzsébet

Fotó: Daróczi Erzsébet

Három évtized után költözött új helyre a Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona (ÉNO). A pénteki átadáson jelen volt dr. Fazekas Sándor és F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő és Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke is.

– Régóta vártuk már ezt az alkalmat, hogy egy új környezetben, egy olyan épületben tölthessük napjainkat, mely a mai kor követelményeinek, illetve előírásainak is megfelel – mondta köszöntőjében Kun Csilla intézményvezető.

– Az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona, közismert nevén az ÉNO 1989. október elsején nyitotta meg a kapuit szülői kezdeményezésre azzal a céllal, hogy biztosítsa az iskolából kikerülő gyermekek és fiatalok részére a nappali felügyeletet. A több mint három évtized alatt az ÉNO-ban megszámlálhatatlanul sok foglalkozást, programot szerveztünk, két éve újabb színfolttal, a konyhakert művelésével gyarapodott a napközi otthon tevékenysége, több országos díjat is elnyertünk ezzel. A napközi otthon jelenlegi ellátási területe már a Karcagi Kistérség egészére szól, Kenderesről, Kisújszállásról is járnak hozzánk fiatalok. Mostantól az intézmény telephelye a Jókai utcai épület, működési engedélye határozatlan időre szól – sorolta az intézményvezető, majd megköszönte mindenkinek a támogatását, mely lehetővé tette a korszerű napközi otthon kialakítását.

– A testi vagy szellemi hátrány önmagában nem fogyatékosság, csak mások hozzáállása teszi azzá. Tehát az, ahogyan sérült embertársainkhoz viszonyulunk. Akkor tudunk tenni a legtöbbet, ha felismerjük azt, hogyha mások is vagyunk, de egyformán – kezdte avatóbeszédét Szepesi Tibor polgármester, majd arról szólt, hogy régóta kereste az új telephelyet a sérült emberek gondozásához az önkormányzat. 

A Jókai utcai épület már a huszonegyedik. századnak megfelelő körülményt biztosít az ellátottaknak és a dolgozóknak is.

– Köszönöm az itt dolgozók segítségét, hiszen nélkülük nem valósulhatott volna meg. Köszönöm azokat a felajánlásokat, melyeket a város lakóitól, a szülőktől kaptunk. Kívánom, hogy legyen ez második otthona mindenkinek aki ide jár, és aki itt dolgozik! – hangzott el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában