Zolnok Bandérium

2022.10.11. 11:25

Korhű vértezetekben vívják újra a középkor legjelentősebb csatáit a szolnoki hagyományőrzők

Az Anjou-királyok korának hadi hagyományait ápolja a szolnoki Zolnok Bandérium. A mintegy húsz tagot számláló sportegyesület rendre kemény, középkori ihletésű csatákban méreti meg magát. Rapp László alapító tag szerint társaságuk legfontosabb küldetése az adott történelmi pillanat újrajátszása.

Hartai Gergely

A mintegy húsz hagyományőrzőt számláló lelkes csapat tagjai korhű szabás alapján készült ruhát, illetve vértezetet viselnek

Forrás: Beküldött fotó

– Egyesületünk a XIV. és a XV. század katonai hagyományaival foglalkozik. Ez egyrészt abban nyilvánul meg, hogy országon belül és külföldön egyaránt várnapokon és más rendezvényeken veszünk részt. Korhű szabás alapján készített ruhákat viselünk, és korhű fegyvereket használunk. Emellett műveljük a középkor híres lovagi sportját, a buhurtot. Buhurt­csapatunk Lowland Boars néven működik – számolt be tevékenységükről a Zolnok Bandérium alapító tagja. 

Rapp László arról is beszélt hírportálunknak, hogy továbbra is szívesen fogadják köreikbe az érdeklődőket
Forrás: Beküldött fotó

Rapp László arról is szólt, hogy a küzdősport gyökerei egészen a középkori tornákhoz nyúlnak vissza, ám a harc már modern szabályok szerint történik.

A küzdelmeknek két fajtája van: két ember küzd egymás ellen, vagy két ötfős csapat méri össze erejét egy karámban. A harc során a csapatok megpróbálják földre vinni egymást, melyre öt perc áll rendelkezésre

 – részletezte László.

Megtudhattuk, hogy a bevitt ütések alapján dől el, ki lesz a győztes. Ahogyan minden hasonló sportágnál, úgy itt is megvannak a tiltott ütések, mozdulatok. A csapatos küzdelmek esetén az a gárda hagyhatja el diadalmasan a helyszínt, amelyikben több ember maradt állva. A földre vitelnél az elsődleges szempont, hogy az ellenfél három ponton érintse a talajt. 

Szerencsére ez a csatajelenet csak  „játék”, mégpedig a szolnokiak közreműködésével
Forrás: Beküldött fotó

– Nemrég a Baranya megyei Magyaregregyen jártunk, de megjelenünk a szolnoki rendezvényeken is. Ugyancsak a közelmúltban szerepeltünk az iharosberényi Inkey Gáspár-vívóversenyen, ahol a Lowland Boars a negyedik helyen végzett. Harcoltunk ezenkívül Erdély­ben, Csehországban, Szerbiá­ban, Lengyelországban és Olaszországban egyaránt – sorolta küzdelmeik színtereit a fiatalember, aki hagyományőrző tevékenységükkel kapcsolatban egy tévhitet is igyekezett eloszlatni. 

Mint mondta, edzéseiken nem betanult koreográfia mentén dolgoznak, sokkal inkább egy adott történelmi pillanat újrajátszására, újraélésére fókuszálnak.

– Sajnos sokan azt gondolják, hogy amolyan „mutatványosok” vagyunk, de ez nem így van. Nem meghatározott sémák szerint dolgozunk, azaz nem úgy kell elképzelni bennünket, mint akik palotajátékokon lépnek fel. A tábori felszereléssel, a fegyverzettel, a sátrakkal, az árnyékolókkal, a páncélzattal, az ivókupákkal és az evőeszközökkel mind-mind az 1300-as és az 1400-as évek miliőjéből szeretnénk visszaidézni valamit. Mindezt persze nemcsak külsőségekben, hanem a már említett buhurt révén is – fogalmazott Rapp László, majd hozzátette, tapasztalataik szerint, amikor kitelepülnek egy-egy rendezvényre, nagy ugyan az érdeklődés irántuk, ám még mindig probléma, hogy sokak számára teljesen ismeretlen az effajta hagyományőrzés. 

– Ezen természetesen változtatni szeretnénk, továbbra is szívesen fogadjuk köreinkbe az érdeklődőket. A szerdai és szombati edzéseinket pedig bárki megtekintheti – zárta szavait a szolnoki bandérium tagja. 

Egy tájoltató programsorozat keretében 2022 nyarán Gáborján és Nádudvar településekről érkező vendégek Szolnokon megismerhették tevékenységüket, továbbá megjelentek Fegyverneken és Noszvajon is ahol különleges bemutatót tartottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában