Program

2022.10.19. 10:35

Megelevenedik ‘56: rendhagyó történelemórára várják a fiatalokat

Rendhagyó történelemórára várják a középiskolás diákokat csütörtökön az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Multitermében.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Illusztráció / Shutterstock.com

A délelőtt tizenegy órakor kezdődő, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szolnoki képzési központja és a Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatalának (NEB) közös programja középpontjában az 1956-os forradalom és szabadságharc áll majd. 

– Újra ás újra felmerül a kérdés, hogy vajon éhezett-e a magyar társadalom az ötvenes években? Mennyire voltak túltelítettek a börtönök 1956-ban? Milyen apróságon múlott, hogy a kommunista hatalom végül rengeteg hezitálás után engedélyezte az egyetemisták tüntetését 1956. október 23-án? Többek között ezekre is megkaphatják a választ az érdeklődők dr. Csatári Bence, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tudományos főmunkatársa előadásából – mesélt előzetesen a programról Bernáth Orsolya. 

A MCC Alapítvány Szolnoki képzési központ képviselet-vezetője hozzátette: az előadás számba veszi az 1956-os forradalom és szabadságharchoz vezető utat, október 23., a nevezetes történelmi nap eseményeit és a magyar nép heroikus küzdelmét a magyar szabadságért. Ezenkívül figyelmet szentel a brutális megtorlás szörnyűségeinek is, illetve arra, hogy 1956 emléke a Kádár-rendszerben mindvégig az emberek emlékezetében maradt annak ellenére, hogy a hatalom tiltott minden erre irányuló megmozdulást. Az előadáson természetesen lesz lehetőség kérdéseket is feltenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában