Jászkunság

2022.10.21. 17:25

Új átvevőpontok nyíltak, folyamatosan érkezik a tűzifa utánpótlás

Több száz család vette már át az előre megrendelt, hatósági áras tűzifát megyénkben. Az ellátást biztosító Nefag Zrt. időközben több olyan intézkedést hozott, melyek megkönnyítik a folyamatokat, például új átvételi pontokat nyitottak Szolnok és Tiszaszőlős mellett Karcagon és Jászberényben is. A Dunántúlról érkezik az utánpótlás.

Molnár-Révész Erika

A Nefag Zrt. Besenyszögi úti telephelyén is folyamatos a hatósági áras tűzifa kiadása

Fotó: MW

Október elejétől indult el a rögzített árú tűzifaprogram, melyet megyénkben a Nefag Zrt. állami erdőgazdaság koordinál. Míg korábban Szolnokon és Tiszaszőlősön nyíltak átvételi pontok, a könnyebb hazaszállítás érdekében ideiglenesen még két helyen alakítottak ki ilyen telephelyeket az erdőgazdaság munkatársai. 

– Jelenleg is folyamatos az igények kiszolgálása. A fakitermeléseket teljes mértékben a tűzifa termelésére állítottuk át, és folyamatosan érkezik a dunántúli segítség is. Több száz család kapta már meg a tüzelőjét, és számuk folyamatosan nő. Karcagon és Jászberényben is alakítottunk ki átvételi pontokat ideiglenesen, a későbbi termeléseink közelében is ezt tesszük majd – tájékoztatta hírportálunkat Fehér Sándor, a Nefag Zrt. termelési és kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

Mint mondta, mivel az Alföld hazánk legkevésbé erdős területe, így szükség van a fában gazdagabb dunántúli régióból érkező szállítmányokra, melyből az első ütemben összesen huszonháromezer ötszáz köbméter érkezik a főváros térségébe, valamint az alföldi régiókba.

Az állami erdőgazdaság folyamatosan alkalmazkodik az igényekhez, a plusz átvételi pontok mellett egyéb módon is próbálják gördülékenyebbé tenni az adás-vételt.

– Az átvételi pontokon kitettük a lehetséges fuvarosok elérhetőségeit, ezzel is gyorsítva a folyamatokat. A szerződéses partnereink közül is sikerült kapacitást biztosítanunk elsősorban a tíz köbméter egyben rendelt mennyiségek kiszolgálására darus autóval, amivel kis mennyiséget lehet gazdaságosan szállítani. Néhány helyen még ezeknek az autóknak a behajtása tiltott, ami nehezíti a folyamatokat, de ezen a területen is igyekszünk kedvező eredményeket elérni – hangsúlyozta a kereskedelmi vezérigazgató-helyettes. 

Fehér Sándor hozzátette, kérik a vásárlókat, hogy a rendelés előtt győződjenek meg arról, mekkora mennyiséget jelent a tíz köbméter hengeres faalapanyag, valamint arról, hogy van-e alkalmas berendezésük és tárolóhelyük a fogadására. 

A folyamatos és zökkenőmentes kiszolgálás érdekében pedig fontos, hogy az értesítés után átvegyék, és elszállítsák a tűzifát. Ha ugyanis várni kell a kiértesítettekre, akkor a kiszolgálások is csúsznak.

Először a legrászorultabbakat szolgálják ki

Mint azt Fehér Sándor, a Nefag Zrt. termelési és kereskedelmi vezérigazgató-helyettese korábban elmondta, már az igények rögzítésénél felmérik, hogy kinek-mennyire sürgős a fa kiszállítása, hiszen a program elsődleges célja azoknak az ellátása, akiknek nincs mivel elkezdeniük a fűtést. 

– Emiatt menet közben módosítottunk a regisztráció és a kiszolgálás menetén. Aki jelzi, hogy sürgősen szüksége van a tüzelőre a fűtési szezon indításához, azokat előbbre soroljuk a kiszolgálásban, ezzel tudunk segíteni. Jelenleg már nincs az a terheltség az értekesítési pontokon, mint ami az első napokban volt. Telefonon és e-mailben is kereshetnek minket – hangsúlyozta a szakember.

Hozzátette, tapasztalataik szerint a jelentkezők több mint a fele már a fűtési szezon második felére szerezné be a hatósági áras tűzifát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában