Pályafutás

2022.11.07. 17:25

Gyémántdiplomás lett az ismert törökszentmiklósi ügyvéd

Nyolcvanhárom évesen még mindig aktívan dolgozik, utazik, publikál, előadásokat tart, eseményeken vesz részt. Szinte nincs olyan ember Törökszentmiklóson, aki nem ismerné dr. Pataky Csaba közlekedési és biztosítási szakjogászt, aki a város életében is meghatározó szerepet tölt be. A többszörösen díjazott szakember nemrég vehette át gyémánt diplomáját, ami azt jelenti, hogy hatvan éve van pályán.

Molnár-Révész Erika

A napokban Budapesten az ELTE Jogtudományi Karán vette át gyémántdiplomáját az elismert szakjogász, dr. Pataky Csaba, aki hatvan év kezdte el pályáját

Forrás: Beküldött fotó

– Nagyon szép emlékeket őrzök az egyetemi éveimről, vidám időszak volt. Nekünk még nem kellett naprakészen tanulnunk, mint a mai hallgatóknak, akik állandóan zárthelyiket írnak. Velünk egy félévben körülbelül tízet írattak, amikor elértük a megfelelő pontszámot, akkor engedtek kollokválni, vagyis félévi vizsgát tenni – így emlékszik vissza egyetemi éveire dr. Pataky Csaba ügyvéd, aki 1962-ben vette át diplomáját az  Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogtudományi Karán. Mint mesélte, mindig is erre készült, nem volt kérdés számára, hogy jogi pályára lép.

 – Kenderesről származom, többgenerációs ügyvédcsaládból. Már egészen fiatalon éreztem azt, hogy én is jogász szeretnék lenni, valahogy a véremben volt. Úgy emlékszem, ezt a kenderesi általános iskola hatodik osztályában a "Mi leszek ha nagy leszek?" témájú dolgozatban is leírtam. Amelyik gyereknek "több esze volt" azt írta építész- vagy kohómérnök, esetleg orvos szeretne lenni, ezek voltak akkor a slágerszakmák. Én inkább azt, ügyvéd leszek, azért, hogy a szegényebb sorsú embereknek jogi segítséget nyújthassak. Erre édesapámat behívatta az igazgató, hogy verje ki a fejemből ezt az őrült ötletet, mert a kommunizmusban nincs szükség ügyvédekre. 

Édesanyám azt szerette volna hogy orvos legyek, hiszen családjában több professzor is volt. De nem voltak jó káderek, ezért ők mondták, nagyon bizonytalan, hogy felvesznek-e vagy sem. Édesanyám erre úgy reagált, "akkor azt csinálsz, amit akarsz!." Ezért beadtam jelentkezésemet a jogi karra, ahová elsőre fel is vettek 

– mesélte a kezdetekről. 

Ezután édesapja tanácsára Szolnokon kezdett ügyvédjelöltként, majd Törökszentmiklóson kezdett dolgozni, 1966-tól. 

– Amikor idekerültem, már volt egy Moszkvics autóm, így lettem a helyi autóklub, majd a szolnoki megyei szervezet ügyvezető elnöke. 1973-ben megválasztottak a Magyar Autóklub országos elnöksége tagjának, azon belül pedig a tizenegy tagú ügyvezető elnökség tagjának. Később lettem a Magyar Autóklub jogi biztosságának elnöke, éppen a rendszerváltás idején. Sokat utaztam a külföldi társ-autóklubokhoz, rengeteget Párizsba. A Szolnok Megyei Közlekedésbiztonsági Tanács elnökségében is részt vettem, 1985-től megszűnéséig az Országos Közlekedésbiztonsági Tanács Jogi Bizottságának tagja voltam. A Közlekedéstudományi Egyesület tagjai közé tartozom 1968 óta, melynek alapító tagja vagyok, új elnevezése a Közlekedési Jogi Egyesület. Tagja vagyok ezen kívül a Magyar Büntetőjogi Társaságnak és a Magyar Jogász Egylet Biztosítási Jogi Szakosztályának is – sorolta elért pozícióit. 

Mint mondja, a közlekedés és a kártérítés ezért is vált a szíve csücskévé. Mindeközben három cikluson keresztül volt városi képviselő-testületi tag, 1995-ben megszerezte a közlekedési szakjogászi diplomát, majd biztosítási szakjogász-képzésben vett részt. 

Jelenleg is a Törökszentmiklósi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság elnöke, 2012-ben kapta meg az aranydiplomát, egy évvel később a város díszpolgári címével tüntették ki. Ezalatt számos publikációt írt, melyekre magyar és külföldi szakkönyvek, szaklapok egyaránt hivatkoznak. 

Nagyon büszke szintén sikeres, jogász fiára 

Dr. Pataky Csaba ügyvéd amellett, hogy még mindig aktívan dolgozik, gyakran utazik külföldi konferenciákra. Két hete fia, dr. Pataky Tibor ügyvéd, biztosítási szakjogász, angol jogi szakfordító előadásán járt, Bukarestben. 

–Nagyon büszke vagyok a fiamra, aki jóval túlszárnyalt engem. Az európai jogi körökben is otthonosan mozog. Míg ő két külföldi tudományos társaság elnökségi tagja, én ezekben csak tag vagyok. Ilyen például az Európai Közlekedésjogi Intézet, ami egy Luxemburgban bejegyzett társaság. Ezelőtt három héttel Berlinben, korábban pedig Koppenhágában is tartott előadást, de oda már nem mentem, mert ezek a sűrített programok fárasztóak számomra–mesélte dr. Pataky Csaba, hozzátette, ő már korábban háromszor is beutazta Európát, de járt például Nepálban és Indiában is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában