Bulvár

2013.07.21. 16:48

Elégedetté tette a város

Városi kitüntetéseket adtak át a közelmúltban Szentmiklósi Napokon. Törökszentmiklós díszpolgára dr. Pataky Csaba ügyvéd, közlekedési szakjogász, a Törökszentmiklósi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság elnöke lett.

Szoljon.hu

– Nem törökszentmiklósi születésűként a város értékeinek gondozásáért, az évtizedes, elismert társadalmi szerepvállalásáért, településünk hírnevének öregbítésért és nemzetközi megítélésének továbbjavításáért érdemelte ki a kitüntető címet dr. Pataky Csaba – méltatta Törökszentmiklós „legfrissebb” díszpolgárát dr. Juhász Enikő.

– Kenderesen születtem, majdnem 50 esztendeje Törökszentmiklóson élek, igyekeztem a városért munkálkodni. Három cikluson keresztül önkormányzati képviselő is voltam, és törekedtem arra, hogy a várost és a polgármesteri hivatal apparátusát szolgáljam. Természetesen nem azért tettem, hogy kitüntetést kapjak, de ha így alakult, különös szeretettel fogadom Törökszentmiklós megtisztelő elismerését – válaszolt az ünnepelt arra a kérdésre, hogy mit is jelent számára a város, illetve a most kapott díszpolgári cím.


– Gyermekkorában volt elképzelése, milyen pályát választ magának?


– 1951-ben 6. osztályos kisdiák voltam, az iskolában írattak velünk egy dolgozatot „Mi leszek, ha nagy leszek?” címmel. Én már akkor azt fogalmaztam meg, hogy ügyvéd szeretnék lenni, és a segítségre szoruló embereket szolgálni. Osztálytársaim, akiknek több eszük volt, mind azt írták, hogy kohómérnökök, útmérnökök, gyárépítők és orvosok akarnak lenni. Édesapámat az igazgató behívatta, hogy ennek a gyereknek verje ki a fejéből a pályaválasztási elképzelését, ő mégsem térített el terveimtől, s bár édesanyám szerette volna, ha az orvosi pályát választom, végül egyetértett a céljaimmal. A mostani eszemmel ugyanúgy döntenék, mint egykoron tettem azt.

Mindig magamévá tettem G. B. Shaw örökérvényű igazságát, hogy az a boldog ember, akinek a foglalkozása a hobbija, tehát elhatározásomon nem változtatnék. Pályámon bőven megtapasztaltam a tudományos és szakmai sikereket, és ezek életemet gazdaggá tették. Nem vágyakoznék a kisvárosból Budapestre, vagy más nagyvárosba praxist folytatni. Itt érzem jól magam. Engem a családom, valamint Törökszentmiklós, illetve a környezetemben élők és dolgozók elégedett emberré tettek.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Dr. Pataky Csaba: Különös szeretettel fogadom Törökszentmiklós megtisztelő elismerését. Beküldött fotó
[/caption]
– Vannak-e szakmai tervei? Magánemberként vannak-e hobbijai?


– Hála Istennek, szellemi képességem teljes birtokában vagyok. S bár elhatároztam, hogy felhagyok a tudományos munkával, újra és újra jönnek elő kihívások, amelyeket nem tudok visszautasítani. A közelmúltban kért fel az országos rendőrfőkapitány helyettese, hogy szeptemberben a közlekedési rendőrök országos értekezletén tartsak előadást. A mindennapi élet pedig adja a témákat, hogy tudományos cikkeket, tanulmányokat írjak.

Természetesen egy magát jól bíró, akár idősebb embernek is vannak hobbijai. Évtizedek óta vadászok, szeretem a természetjárást, korábban magashegyi túrákat tettem, mára az erdei séta maradt, szeretem a motorcsónakázást és a kerékpározást. Délutánonként kellemes kikapcsolódás a kertem gondozása, a virágok ápolása.


– Ugye családtagjai is szakmabeliek? Ők mit tevékenykednek?


– Kedves feleségem, dr. Szilvásy Annamária szolnoki születésű, és Szegeden végezte a József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karát. Nyugdíjazásáig jogtanácsosként tevékenykedett. Egy gyermekünk, Tibor jogászként nagy intenzitással vesz részt a nemzetközi tudományos életben, angol és német nyelven külföldi konferenciákon előad, és két európai tudományos társaság elnökségi tagja. Sokat publikál a magyar mellett angol és német nyelven is. Ő velem dolgozik saját ügyvédi irodánkban Törökszentmiklóson.

A díjátadás idején ezüstérmet szerzett a fiatal atléta

A Szentmiklós Napokon a díszpolgári cím mellett további kitüntetéseket is átadtak. Pro Urbe Törökszentmiklós kitüntetést az idén a Családháló-díjon az év bölcsődéjének választott Törökszentmiklósi Városi Bölcsőde nyerte el. A Törökszentmiklósért érdemérmet dr. Szabó Jánosné, a Kölcsey Ferenc Általános Iskola nyugalmazott igazgatóhelyettese, valamint R. Tóth Norbert, a jelenlegi ifjúsági világranglista vezető gerelyhajító kapta. Norbert személyesen nem tudott részt venni a rendezvényen, mert az eseménnyel egy időben zajlott az ifjúsági világbajnokság Donyeckben, ahol a törökszentmiklósi fiatal atléta a dobogó második fokára léphetett fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!