Galériával

2022.11.17. 14:08

Mézeskaláccsal köszönik meg az adományokat Szolnokon

Az Ökumenikus Segélyszervezet immár 27. alkalommal hirdette meg adventi adománygyűjtő akcióját. A szervezet – folytatva a hagyományokat – csütörtökön a szolnoki családok átmeneti otthonában készítette el az első mézeskalácsokat, melyekkel az adományozók támogatását köszönik majd meg.

Hartai Gergely

Szalay Ferenc és Lévai Anikó is segített a mézeskalácsok díszítésében

Fotó: Mészáros János

– November 7-én indítottuk el az országos adománygyűjtésünket. Rendkívüli helyzetben vagyunk, ám szerettük volna a korábban nyújtott segítséget az adventi időszakban is folytatni. A mai nap egy tradicionális pillanat, mert minden évben itt kezdjük a mézeskalács-készítést – osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.

Lehel László elmondta: a sütemény elkészítésének elsősorban azért van jelentősége, mert ezzel az apró kedvességgel köszönik meg az adományozók támogatását az ünnepi összefogás során. Így hát a hagyományokhoz híven, az első mézeskalácsokat a családok átmeneti otthonában készítik.

A sütemények formázásánál Szalay Ferenc polgármester is segédkezett. Beszédében elmondta: egész évben kell segíteni azokat, akik olyan sorsot kaptak az élettől, amellyel egyedül nehezen birkóznak meg. 

– A családok átmeneti otthona valóban azokért az emberekért van, akik életüket úgy tudják biztonságban, ha az intézményben lehetnek. A velük való törődés egy felelősségteljes munka, mely különleges, semmi máshoz nem mérhető lelkületet igényel – fogalmazott a városvezető.

Szalay Ferenc emlékeztetett: az orosz–ukrán háború és az energiaárak okozta válsághelyzetben nagy szükség van az összefogásra, a problémák ugyanis csak közösen orvosolhatók.

– Egy város akkor tudja megoldani a gondjait, ha összetart. Átvészeltünk már árvizet, és túlléptünk a koronavírus-járvány megpróbáltatásain is. Ha mindenki hozzáteszi a magáét, a mostani időszakon szintén túllendülünk majd – taglalta.

A program vendége volt Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete is. Mint mondta: azért kezdték el csaknem egy hónappal korábban az adventi adománygyűjtő programjukat, mert az Ukrajnában zajló háború és az energiaárak emelkedése miatt a családok nehezebb helyzetbe kerültek.

– Külön említendő a háború miatti menekültáradatban való helytállásunk, és ugyancsak külön értendő az az ötvenöt intézmény, amelyet országszerte kontrollál a segélyszervezet. Kiszámoltuk, hogy az intézményhálózat fenntartása mintegy 200 millió forinttal kerül többe. Igyekszünk ügyelni arra, hogy a különféle intézményeink a lehető leggazdaságosabban működjenek – hangsúlyozta Lévai Anikó, aki záró gondolatai között arról számolt be, hogy az egyes létesítmények energiatakarékos működésére régóta kiemelt figyelmet fordítanak.

A szolnoki épületben például a meleg vizet már jó ideje napelemek segítségével állítják elő.

A jó hangulatú programon az átmeneti otthonban élő gyermekek is bekapcsolódhattak a sütemények formázásába. Sőt, más segítőtársak is akadtak. A szív alakú finomságok elkészítését a Szolnoki Olajbányász kosárlabdacsapatának két játékosa, Pallai Tamás és Révész Ádám egyaránt segítette.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában