Galériával

2022.11.11. 17:25

Száz éve gyógyít a tiszajenői Mira-víz, megülték a centenáriumot

Jeles nap volt a most pénteki Tiszajenő életében. Legalább akkora jelentőségű, mint amikor száz évvel ezelőtt Vezseny és Jászkarajenő határában szomjazva kódorgó marhacsordájuk és birkanyájuk közreműködésével gyógyító keserűvízre lelt szántóján özv. Vígh Pálné és örököse, Vígh P. Ádám. Az a föld ma az 1954-ben önálló községgé alakult Tiszajenőhöz tartozik, így a száz éves Mira névre keresztelt gyógyvíz születésnapját e falu ünnepelte pénteken.

Mészáros Géza

Fotó: Mészáros János

November 11-én kora délután hajdani „jeneiek”, jelenkori tiszajenőiek és jászkarajenőiek összegyűltek és a község művelődési házában együtt ünnepelték a falu szimbólumává lett Mira nevű gyógyvizüket.

A történeti hűség kedvéért: az első világháború után a megcsonkított ország ásvány- és gyógyvizeinek legnagyobb részét elveszítette, ezért új vízbázis kialakításával kellett a hiányt pótolni. 

Az 1920-as évek elején az első új gyógyvíz-előfordulást az akkor közigazgatásilag Jászkarajenőhöz, jelenleg Tiszajenőhöz tartozó faluhatárban, kútásás közben tárták fel. Az első három kezdetlegesen kialakított aknás kutat 1920 és 1922 között létesítette a terület tulajdonosa, özv. Vígh Pálné és örököse, Vígh P. Ádám. Amikor az üzlet beindult, a terület haszonbérlője a fővárosi Mira Gyógy- és Keserűvízforrás Rt. lett. Az első kutak fölé hamarjában fedett galériát, kútházakat emeltek. 

A kutak vize 1922-ben megkapta a gyógyminősítést, ettől az időtől számítják az egészséget adó nedű megszületését.

A palackozott vizek a forgalmazó után a Mira nevet kapták: a Mira a latin mirabile, magyarul csodálatos szóból származik. A belföldi igény kielégítésén kívül már a húszas években sikerült Angliába, Franciaországba és Dél-Amerikába is exportálni gyógyvizet, eleinte muraközi lovakkal, majd Hoffer-traktorral húzott kisnyomtávú síneken a malomba vontatták.

Az üzem mai működtetője a gyöngyösi székhelyű Gyógyterm/Medaqua Kft. A régi dolgozók mellett a palackozó jelenkori munkatársai is részt vettek a jubileumi eseményen.
A Mira víz száz éves születésnapján a helyi általános iskola diákjai adtak igen színvonalas kultúrműsort. Elöljáróban Virág József polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd Horthy Csaba volt községvezető, amatőr helytörténész elevenítette fel a legendássá vált, a megyei értéktárba is beemelt Mira-víz történetét, illetve ajánlotta be képes kiállítását.

Az ünnepségen résztvevőket dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő és Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke is személyesen köszöntötte.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában