Teológia

2022.12.01. 19:17

A belső szabadságról és a fejlődőképesség fontosságáról is beszélt Lóczi Tamás atya a jászberényi esten

Lélekemelő gondolatokat osztott meg a teológiai tanár a Jó Szó Esten, melynek célja a találkozás.

Illés Anita

Szívhez szóló gondolatokat osztott meg Lóczi Tamás atya, az Érseki Papnevelő Intézet spirituálisa

Fotó: Pesti József

Hogyan érezzük jól magunkat a bőrünkben? címmel tartott előadást a jászberényi származású Lóczi Tamás atya, spirituális, teológiai tanár a Jó Szó Esték legutóbbi rendezvényén.

– A meghitt, beszélgetős esten a találkozáson van a fő hangsúly. Találkozni egymással, az előadóval, önmagunkkal és a teremtővel – ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a jelenlévőket Molnár Györgyné, szervező a Nagyboldogasszony Kéttannyelvű Katolikus Általános Iskola ebédlőjében. 

Lóczi Tamás atya előadásában a hite, meggyőződése oldaláról közelítette meg a kérdést, megosztva lelki vezetése során szerzett tapasztalatait. Mint mondta, az ember boldogsága mindig kapcsolatot jelent, a mindenható Istennel és mindenki mással ezután. Véleménye szerint a boldogság szoros összefüggésben van a szabadsággal, melyet külső és belső tényezők egyaránt befolyásolhatnak, megnehezíthetik a mindennapjainkat. Belső szabadságunk elrablói között említette például a körülményeket, az elégedetlenséget és a megkülönböztetést. 

– Aki szabaddá válik, az tudja magát igazán ajándékba adni. Ehhez hit kell, ami nélkül semmi nem megy semmi a világon. Kell hozzá szeretet, ami nem mérlegel, hiszen sokszor túl okoskodjuk, analizáljuk a hétköznapokat. Isten nem vár tőlünk tökéletességet, csak fejlődőképességet – mondta. 

Hozzátette: amikor az életben azt várjuk, hogy simán menjenek a dolgok, akkor nagyon félreértjük az életet. Amíg vannak mélységek és magasságok, addig van az ember életében kihívás, motiváció és fejlődőkészség – zárta gondolatait.  

Lóczi Tamás atya szerint a boldogság szoros összefüggésben van a szabadsággal 
Fotós: Pesti József

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában