Dr. Küry Albert

2022.12.20. 20:17

A Jászkunság egykori alispánjára emlékeztek

Az alispán nemcsak elismert hivatalnok, kiváló szónok, de az elesettek iránt őszintén tenni akaró polgár is volt.

Rimóczi Ágnes

Dr. Küry Albert emléktáblájánál helyezte el a megemlékezés virágait dr. Katona Károly

Forrás: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

Dr. Küry Albertre, Jász-Nagykun-Szolnok megye alispánjára, első számú hivatalnokára emlékeztek a minap a megyeszékhelyen. Az „aranyszájú alispánként” emlegetett elöljárónak több jelentős beszéde is fennmaradt az utókor számára – például a szolnoki Damjanich-szobor avatásán, vagy a keleti fronton hősi halált halt Horthy Szabolcs főispán emlékére tartott beszédek – melyek kiváló retorikai és szónoki képességét igazolják. 

Az alispán nemcsak elismert hivatalnok, kiváló szónok, de az elesettek iránt őszintén tenni akaró polgár is volt. Sokat tett a megye és a megyeszékhely gazdasági, társadalmi fejlődéséért, sok település talán még ma is azon az útalapon közelíthető meg, amelynek építését ő járta ki. 

Híres volt jótékonykodásairól, adománygyűjtő akciókat szervezett sebesült katonák, hadiárvák javára és szegények támogatására. Alig ötvenkét évesen, megromlott egészséggel mondott le hivataláról, majd nem sokkal később beköltözött abba a Madách utcai házba, ahol aztán 1926-ban bekövetkezett haláláig visszavonultan élt. Az ott lévő emléktáblánál helyezte el a megemlékezés virágait dr. Katona Károly, a megyei kormányhivatal főigazgatója az alispán születésének százötvenötödik évfordulóján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában