MÚLTIDÉZŐ

2018.04.08. 09:30

A hadiözvegyeket és hadiárvákat is védte a néhai alispán

Az elmúlt napokban, március 30-án volt dr. Küry Albert alispán, szolnoki református presbiter halálának 92. évfordulója.

Szathmáry István

Küry Albert alispán korabeli fotója a Damjanich János Múzeum gyűjteményéből

Ezen kívül ebben az évben van századik esztendeje, hogy 1918-ban befejeződött az Európa további sorsát megpecsételő első világháború. Az 1867-ben Jászkiséren született ’48-as honvédtiszt- és karcagi református lelkipásztor-leszármazott alispán életét mélyen meghatározta az első nagy világégés.

Pályájának talán legmaradandóbb alkotása, de egyben korai halála is ennek köszönhető. A korán árvaságra jutott Küry Albert képességei, emberi adottságai révén gyorsan jutott előre a vármegyei ranglétrán, ehhez a hivatalhoz fiatalon, 45 évesen választották meg alispánná.

Az első világháborút alispánként szolgálta végig és ekkor az egész birodalmat megmozgató javaslattal tette ismertté a nevét. Az elhúzódó öldöklés nem csak addig ismeretlen próbatétel elé állította az egész országot, s vele együtt megyénket is, hanem példátlan erkölcsi romlást is idézett elő mindenütt.

Míg a harctéren küzdő katonák családtagjai és az elesettek hátramaradott özvegyei, gyermekei egyre nagyobb nyomorral néztek szembe, addig a háború haszonélvezői, a hadiszállítók addig ismeretlen nyereségre tettek szert ezek alatt az évek alatt.

Ez volt a mai napig közmondásos papírtalpú bakancsok és női ruhaszövetekből varrt, néhány nap alatt szétmálló egyenruhák kora, nem beszélve az egekbe szökő élelmiszerárakról. Küry Albert volt az első felelős köztisztviselő a Monarchiában, aki valóban fellépett ezek ellen a visszásságok ellen.

Emellett vármegyéjének háború évekbeli működése nemzetközi viszonylatban is példaképül szolgált. Egy gróf Tisza István miniszterelnökhöz benyújtott törvényjavaslattal hadat üzent a hatalmas és erkölcstelen háborús nyereségeknek.

Ezek szerint a „a háború tartama alatt keletkezett vagyonszaporulatra progresszíve 50%-ig emelkedő hadinyereség adót” kellett kivetni, amiből a hadiözvegyek, árvák és a fronton harcolók életkörülményeit szándékoztak javítani.

Küry Albert alispán korabeli fotója a Damjanich János Múzeum gyűjteményéből

Az ő kezdeményezése nyert teret végül az egész birodalomban. Sajnos az alispánnak a megye élén kifejtett háborús erőfeszítései 1918-ra felőrölték testi, lelki erejét. 1919-et követően végleg visszavonult a közszolgálattól.

Hátralevő éveit igen szerény körülmények között élte le a Belvárosi Nagytemplommal átelleni, Madách út 43. számú sarokházban. 1926-ban hunyt el, a vármegye saját halottjának tekintette, porhüvelye a szolnoki temetőben nyugszik.

Életművét sokáig borította a feledés homálya, míg dr. Fülöp Tamás a megyei levéltár korábbi vezetője újra rá nem irányította a figyelmet a tiszta életű és hatalmas tudású alispán tetteire.

Ma többek között civil kezdeményezésre emléktáblák őrzik nevét, remélhetőleg idővel szolnoki közterület is emlékeztet majd személyére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában