Jászkunság

2022.12.07. 17:25

Gyerekek százainak találtak új családot

Közel ötszáz családjából kiemelt gyermekről gondoskodik a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Jász-Nagykun- Szolnok megyében. A gyermekek és fiatalok nagyobb része nevelőszülőnél él, a megyében százötvennégy család vállalta, hogy otthonukba fogadják a kiemelt gyermekeket. Ugyanakkor sokan várnak szerető családra, ezért van szükség új nevelőszülőkre.

P. Pusztai Nóra

Dr. Szalai Beáta, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató általános főigazgató-helyettese

Forrás: Beküldött fotó

Jelenleg közel huszonháromezer gyermek nevelkedik gyermekvédelmi gondoskodásban Magyarországon, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató több mint hatezer gyermekről gondoskodik, megyénkben ez a szám négyszázkilencvenhárom. A Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő országos hatáskörű gyermekvédelmi intézmény 2011 óta működik, a Jászkunság két éve került hozzájuk.

– Kevesen tudják, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyerekek ma már nem nagylétszámú intézetekben, hanem nevelőszülőknél, vagy kisebb – tíz-tizenkét fős – lakásotthonokban élnek – emelte ki dr. Szalai Beáta, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató általános főigazgató-helyettese.

– A Szent Ágota célja, hogy a családjából kiemelt gyermeknek megfelelő környezetet találjon, ahol szeretet és biztonság veszi őket körül. Ám sok a családjából kiemelt gyermek, aki elhelyezésre vár, ezért van szükség új nevelőszülőkre. 

A bekerülő gyermekek számára az illesztési szempontok alapján igyekszünk a legoptimálisabb gondozási helyet megtalálni, valamint otthont nyújtó ellátást biztosítani a gyermek szükségletét figyelembe véve. 

– Ezt segíti elő például a gyermekjóléti szolgálatokkal és a nevelési, oktatási intézményekkel való szoros kapcsolattartás. A testvéreket igyekszünk együtt, vagy ha ez nem lehetséges, akkor egy településen elhelyezni – fejtette ki a főigazgató-helyettes, majd kitért a nevelőszülő feladataira is.

– A nevelőszülő feladata, hogy hozzájáruljon a gyermek testi, lelki, érzelmi fejlődéséhez: segítse traumái feldolgozásában, reális jövőképet építsen fel benne úgy, hogy képes legyen a helyes családi minták elsajátítására és értékek átadására. A nevelőszülő átmeneti segítséget nyújtanak a gyermeknek, miután a hatóság a családból kiemeli. Gondoskodása addig tart, amíg a gyermek sorsa megnyugtatóan nem rendeződik: vagy visszakerül vér szerinti szüleihez, ha azok helyzete rendeződik, vagy örökbefogadás útján lesz új családja, de az is megtörténhet, hogy az önálló életre a nevelőszülő készíti fel – részletezte.

Nevelőszülőnek lenni ma már valódi hivatás, 2014-től foglalkoztatási jogviszonnyá alakult át. 

A nevelési díj mellett a család havi költségeinek fedezésére, a gyermekek szükségleteire ellátmány illeti meg. A jogviszony megváltozása lehetővé tette a társadalombiztosítási ellátást, amit figyelembe vesznek a nyugdíj számításánál.

– A nevelőszülők a hivatás gyakorlása során nincsenek egyedül a Szent Ágotánál: számos fejlesztéssel és rengeteg programmal bővült az a szolgáltatás, amely a nevelőszülők munkáját segíti, valamint a gyermekek egészséges fejlődését – ha szükséges, a fejlesztését is – szolgálja, ingyenesen. A nevelőszülői tanácsadón kívül gyógypedagógusok, pszichológusok, élménypedagógusok, edzők segítségére is számíthatnak azok, akik vállalják ezt a társadalom számára pótolhatatlanul fontos hivatáspályát – fogalmazott dr. Szalai Beáta.

Akik képesek szívüket kitárni

Nevelőszülőnek olyanok jelentkezhetnek, akik betöltötték a huszonnegyedik életévüket és megfelelnek a jogszabályi feltételeknek. A kiválasztás többlépcsős folyamat, képzés elvégzése is elengedhetetlen.

– A legfontosabb, hogy ezen a pályán olyan emberekre van szükség, akik képesek az otthonukat és a szívüket is kitárni, azok előtt a gyerekek előtt, akik valamilyen ok miatt nem nevelkedhetnek a saját családjukban. Ha ez a segítő szándék meg van, akkor érdemes tájékozódni a www.szentagota.hu oldalon a Nevelőszülő szeretnék lenni! menüpont információi alapján – magyarázta dr. Szalai Beáta, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató általános főigazgató-helyettese.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában