Orvos-Tóth Endre Sándor

2022.12.13. 11:25

Hagyományőrző főtörzsőrmester kapta idén a jászkunsági Európa-díjat

A karcagi Orvos-Tóth Endre Sándor kapta idén Jász-Nagykun-Szolnok Megye Európa Díját. Az elismerést nem csak a megye, hanem az ország határán is átívelő hagyományőrző, értékteremtő munkássága elismeréseként vehette át. A huszár hagyományok ápolásáról kérdeztük a Kováts Mihály Huszárbandérium főtörzsőrmesterét.

Daróczi Erzsébet

Városi ünnepségeken Orvos Tóth Endre Sándor (elöl), a Kováts Mihály Huszárbandérium főtörzsőrmestere is lóra ül

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Amikor Karcagon városi megemlékezések voltak, egy alkalommal én is lóra ültem. Vállaltam, ha kapunk saját egyenruhát, megszervezek egy hagyományőrző huszár csapatot. Fabriczy Kováts Mihály, az amerikai függetlenségi háborúban hősi halált halt karcagi születésű magyar huszárezredes előtt tisztelegve alakítottuk meg a Kováts Mihály Huszárbandériumot – idézte a kezdeteket Orvos-Tóth Endre Sándor, akinek nem volt nehéz megtalálnia a kezdő csapatot.

Voltak lelkes fiatalok, akik akkor tanultak meg lovagolni. Mára már 15-en vagyunk, úgy gondolom, mikor megjelenünk a lovas és a gyalogos huszárokkal, az látványosságával megadja egy rendezvény rangját.

– Magyarországon nincs túl sok huszár hagyományőrző társaság. Karcag azonban ebben is élen jár, már külföldön is ismernek bennünket, Kazahsztánban például az expo magyar napján vettünk részt. Amikor elindultunk a Légierő zenekarral a felvonuláson, jöttek velünk a helyiek is. Sok barátot, ismerőst szereztünk, óriási tapsot kaptunk, mikor elmondtuk, hogy kunok, illetve kipcsákok vagyunk – emlékezett vissza.

A kun hagyományok szinte a vérében vannak a díjazottnak.

Orvos-Tóth Endre Sándor hagyományőrző, értékteremtő munkássága elismeréseként vehette át a megyei Európa-díjat
Fotós: Daróczi Erzsébet

– Ebben nőttem fel. Bár az ötvenes években a múlt, a hagyományőrzés, az ősök tisztelete nem volt, nem lehetett téma, de az esti beszélgetéseken, disznótorokon mindig beszélgettünk ezekről. Nagyapámat '56 után elhurcolták, börtönbe került. Kilencéves gyerekként ez mély nyomot hagyott a lelkemben, és a látásmódomat is nagyban meghatározta. A nagyapám kovács volt, én is kardot, szablyát csináltam gyerekként, azzal játszottam. Szerencsére itt a következő generáció is: két unokám most kezdett el lovagolni tanulni, lehet, hogy egyikük jövőre már a bandériumban is ott lesz – mondta a friss Európa-díjas.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában