Könyv

2022.12.12. 19:55

Izgalmas életutakról is beszámol a jászok jubileumi „kincses kalendáriuma” - videóval

A Jászsági Évkönyv Alapítvány gondozásában immár harmincadik alkalommal jelent meg a Jászsági Évkönyv, melyet a napokban mutattak be a Jászberényi Városi Könyvtárban. A kötet ezúttal harminc szerző írását fogja össze, akik között szép számmal vannak fiatalok is. Múltidéző történetek mellett többek között irodalmi alkotások, világot látó és alakító jászságiak értékes életútjai színesítik a jubileumi kiadványt.

Illés Anita

A Jászsági Évkönyv harmincadik számát a Jászberényi Városi Könyvtárban mutatták be

Fotó: Pesti József

A Jászsági Évkönyvet 1993-ben alapította B. Jánosi Gyöngyi, Fodor István Ferenc, Hasznos Rozália, Muhoray György, Dr. Pethő László és Dr. Wirth Lajos. Azóta minden év decemberében megjelenik Dr. Pethő László szociológus, nyugalmazott egyetemi docens szerkesztésében. December 8-án, a városi könyvtárban mutatták be a jubileumi kötetet. 

A nosztalgikus hangulatú eseményen Dr. Kertész Ottó, a Jászsági Évkönyv Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd Hasznos Rozália, Dr. Pethő László és Dr. Wirth Lajos felidézték az évkönyv kiadásának kezdeteit, valamint megemlékeztek az elhunyt alapítókról is. Elhangzott, hogy három évtized alatt közel ötszáz szerző publikált az évkönyvben. Évről évre igyekeznek minél több fiatalt bevonni a munkába.  

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy lehetőséget kaptam és interjút készíthettem Jámbor Jánossal – mondta a rendezvényen László Kinga. Bemutatkozásából kiderült, hogy a fiatal szerző Jászfelsőszentgyörgyön él és óvodapedagógusként dolgozik. 

A kötetben Jámbor János villanyszerelőt kérdezte kalandos útkereséseiről és ausztráliai életéről. 

Víg Dávid egyetemi hallgató elmondta, hogy írásában Novák István plébános, rektorhelyettes Föld körüli misszióiról olvashatunk érdekességeket. Jancsik Balázs régész beszámolójából megtudtuk, hogy a Kelet kutatója, Erdélyi István régész munkásságát dolgozta fel.  

Az évkönyvet lapozgatva a művészet, história, irodalom, világot látó és alakító jászságiak, valamint a nézőpontok rovatban számos értékes olvasmányt találunk. A teljesség igénye nélkül például a jászberényi kötődésű Andrea Ballard, a Bergendy Együttes egykori vokalistája sok-sok zenekarral kapcsolatos élményt osztott meg a vele készített interjúban. 

De megismerhetjük Turóczi Gábor cégvezető életútját is, aki csokoládé-manufaktúrát vezet Oroszországban. 

Továbbá olvashatunk a floridai Fort Myers Egyetem jászberényi születésű professzoráról, Szécsi Tündéről és Majzik Róbert, iparművészről is, aki Japánban él. Bojtos Gábor és Pethő László kutatásaiból pedig kiderül, hogy Jászapátinak milyen szerepe van a Csontváry Kosztka család életében. Apponyi Albert észak-afrikai utazásáról, a jászok hadi szolgálatáról és a XV. századi hadjáratokban való részvételéről, Kovács Andrásné Rozika néni jászfényszarui drámapedagógus munkásságáról és egyebek mellett a jászárokszállási Szentháromság templomról is szól egy-egy írás. 

A képmellékletben Bugyi László Guriga amatőr fotós Tanyahely az elkerülő út mellett című fotósorozata jelent meg. Mindezeken kívül tényeken és adatokon keresztül bepillanthatunk a Jászság és Dél-Heves hulladékgazdálkodásába, megismerhetjük például Jászárokszállás turizmusának helyzetét és fejlesztési lehetőségeit.  

Értékelték az irodalmi pályázatot

A jubileumi kiadvány megjelenése alkalmából meghirdetett irodalmi pályázatra olyan verseket és prózai alkotásokat vártak, melyek kifejezik a jász emberek életszeretetét, gondolkodásmódját, a Jászsághoz kötődő harmóniáját. A felhívásra huszonegy alkotó ötvenhárom műve érkezett be. A szakmai zsűri értékelése alapján tíz szerző tizenhét alkotása jelent meg az idei Jászsági Évkönyvben. Az irodalmi pályázaton a zsűri Birgésné Diós Ottília Igaz mese című prózai alkotását tartotta a legjobb munkának.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában