Támogatás

2022.12.20. 13:55

Kamatmentes kölcsönnel csábítják a letelepedni vágyó fiatalokat Martfűn

Sorra valósítják meg a város hosszútávú terveit Martfűn. Mivel a lakosok közül minden hatodik nyugdíjas korú, a fiatalok betelepülését is szeretnék ösztönözni. Önkormányzati kamatmentes kölcsönökkel, kedvezményes telekvásárlási lehetőséggel csábítják őket.

P. Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Első ütemben 36 építési telket alakítottak ki a tiszazugi kisvárosban, jelenleg a nagyfeszültségű vezetékek áttervezése zajlik és további közel 40-et értékesíthetnek.

– Érdeklődők már korábban is voltak, de szerződést csak az utóbbi hetekben kötöttünk, hivatalosan is megkezdtük a Zsófiához közeli telkek értékesítését – mondta dr. Papp Antal polgármester.

A telkek kialakítása egyébként hosszú tervezés eredménye, a legelső ötlet még 2008-ból származik, akkor egy vállalkozó fogott bele a kivitelezésbe.

– A projektet az önkormányzat vette át, közel 500 millió forintot fordítottunk a beruházásra – emelte ki.

Kedvezményeket, segítséget is nyújtanak a beköltözőknek.

– A letelepedőknek 1 millió forintot elengedünk a telek árából, az önkormányzat pedig további 1 millió forint kamatmentes kölcsönt is ad – sorolta a településvezető, hozzátéve, igénylés esetén az építkezéshez 2 millió forint ugyancsak kamatmentes kölcsönt nyújt a helyhatóság. 

A tiszazugi településen abban bíznak, hogy a kedvezményeknek is köszönhetően fiatalok települnek majd a városba.

– A cél Martfű fiatalítása – foglalta össze a lényeget a polgármester. 

– Azt viszont látni kell, hogy a lakosságszám növelése, olyan helyzetben, amikor az országosan csökken, nagyon nehéz és hosszú folyamat, mi azonban igyekszünk megteremteni a lehetőséget.

Az érdeklődők közül akadtak, akik Budapesten dolgoznak, de gyermekként a környéken éltek és visszavágynak.

– Családalapítás szempontjából Martfű ideális hely, a közbiztonság megyei szinten a legjobbak között van. A tavalyi rendőrségi beszámoló szerint például mindössze három lopást jelentettek a városban. Persze teszünk is ezért, rengeteg kamerát szereltünk fel, figyeljük a bejáró utakat és polgárőrség is működik nálunk. A szülők nyugodtan megtehetik, hogy a 10 év körüli gyermekeket egyedül engedik iskolába, ebből még sosem volt probléma – magyarázta dr. Papp Antal.

Folyamatosan fejlődik a kisváros

A tervezés során előre tekint a tiszazugi város vezetése. Egyre több üzlettel bővülhet Martfűn.

– A 442-es mellett már van egy áruház, további három bolt épül és még kettőre van kilátás. Bízom benne, hogy a bevásárlóudvarunk sikeres lesz majd. Előny, hogy olyan üzletek telepednek meg, amik eddig még nem voltak a városban – részletezte dr. Papp Antal polgármester.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában