Szolnok

2022.12.24. 06:55

"Negyvenhárom éves vagyok, de még soha nem kaptam ajándékot"

Sokan úgy vélték, egy angyal járt a melegedőben.

Molnár-Révész Erika

Szász Boldizsár

Fotó: Nagy Balázs

„Negyvenhárom éves vagyok, de én még soha nem kaptam ajándékot...mintha egy angyal adta volna...” – ilyen mondatok is elhangzottak a napokban a Humán Szolgáltató Központ nappali centrumában, ahol az ellátottakat lepték meg karácsonyi ajándékcsomagokkal. A figyelmességeket idén is Ahmadné dr. Labanics Éva, szolnoki ügyvéd gyűjtötte össze, és jólelkű adományozókból szerencsére most sem volt hiány. 

– Mikuláscsomag, borotva, borotvahab, sapka, sál, kesztyű.... – mutatta boldogan a percekkel azelőtt megkapott ajándékcsomag tartalmát Szász Boldizsár, a Prizma úti nappali melegedőben.

– Ilyenkor nagyon jól jönnek ezek a ruhadarabok, meg majd januárban-februárban, amikor igazán kemények lesznek a fagyok. A tisztálkodószerek pedig mindig kellenek. Nagyon örülök az ajándékoknak – tette hozzá. Mint mesélte, csak nemrég került be az ellátórendszerbe, korábban kizárólag az utcán élt. Válása után maradt fedél nélkül, és ennek lassan már hat éve. Sorstársai mindeközben szintén izgatottan bontogatták a csomagokat, nagy volt a sürgés-forgás ezen a napon az épület folyosóin és a különböző helyiségekben.

– Életemben most kaptam először ajándékot, pedig negyvenhárom éves vagyok! – kiáltott fel örömében az egyik férfi ellátott, József.

–Nagyon-nagyon boldog vagyok. Olyan, mintha egy angyaltól kaptam volna ajándékot – mondta az adományt átadó ügyvédnőről.

Egy idősebb hölgy ezalatt csendben nézegette a kapott tárgyakat. A dísztasakból sorra került elő a csokoládé, az instant kávé, a fogrém, a fogkefe, a tusfürdő, és a sampon.

– Ez egy nagyon szép gesztus, engem mindig meghat az ilyesmi... – szökött könny a szemébe. Mint elmondta, lassan két éve annak, hogy igénybe veszi a Humán Szolgáltató Központ szolgáltatásait. Egykor, télvíz idején rakta ki a főbérlője, az asszony a hidegben annyira kihűlt, hogy kórházba kellett szállítani.

– Amikor kiengedtek, mondták hogy értesítsem a hozzátartozóimat, jöjjenek értem. De hát nekem nincs senkim...ezért a doktor úr elintézte hogy ide hozzon a betegkocsi, azóta itt rekedtem. Eddig szállón voltam, most egy garázsban élek. Be rendeztem, van benne villany és tűzhely is, így most már a szállóra nem, csak ide, a melegedőbe járok – árulta el Eckrich Edit Etelka

– Szeretettel küldték önöknek ezeket a csomagokat az adományozók, akik közül többen maguk is szerény körülmények között élnek – köszöntötte a nappali centrum termében összegyűlt ellátottakat Ahmadné dr. Labanics Éva.

Jó néhány arcon látszott, bizony, ismerős számukra a szolnoki ügyvédnő, hiszen már negyedjére vitt ajándékokat a melegedőbe, karácsonykor.

November végén hirdette meg az akciót, ám a korábbi évektől eltérően most nem személyre szabott ajándékokat állított össze az ellátottak számára. Úgy vélte, az idei év mindenkinek nehezebb, ezért inkább tisztálkodószereket, édességeket kért az adományozóktól. Az ajándékok átadása után ünnepi ebéddel vendégelte meg az ellátottakat a Humán Szolgáltató Központ, majd beszélgetős, csendes délutánnal köszöntötték a karácsonyt.

Összefogással, nyitott szívvel sikerült elérni a célt

Mint azt Ahmadné dr. Labanics Éva elmondta, eleinte nyolcvan csomag összeállítása szerepelt a tervek között.

– Aztán az utolsó pillanatokban szóltak a Humán Szolgáltató Központ munkatársai, hogy még kell plusz négy női csomag, így aztán húsz női, és hatvannégy férfi ajándékot tudtam összeállítani. Az adományozók idén is nagyon nyitottak voltak. Számomra az a legnagyobb karácsonyi ajándék, amilyen szeretettel hozták az irodába ezeket a felajánlásokat. Az adományozók között magánszemélyek, de egyesületek, klubok is vannak. A Szandaszőlősi Nyugdíjas Klub például tíz darab csomagot állított össze. Van olyan, aki évek óta támogatja a kezdeményezést, de olyan is, aki most csatlakozott hozzá, és úgy döntött, ezután is részt vesz majd benne. Nagyon megható volt ez az összefogás – mondta az ügyvédnő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában