Dr. Nagy Imre

2023.01.30. 19:55

A gyógyítás mellett könyveket ír és sportol is a népszerű szolnoki főorvos

Amellett, hogy magas szinten végzi immár ötven éve fül-orr-gégészként gyógyító tevékenységét, rendszeresen sportol, és már öt könyvet írt dr. Nagy Imre főorvos. A MÁV Kórház egykori megbízott orvosigazgatója elhivatott szakmai, valamint szerzői munkájáért, példaértékű orvosi magatartásáért Laki Kálmán-díjat vehetett át a közelmúltban.

Molnár-Révész Erika

Dr. Nagy Imre a fül-orr-gégészetet egy véletlennek köszönhetően választotta

Fotó: Mészáros János

– Nem orvos akartam lenni, hanem erdészmérnök – válaszolta nevetve dr. Nagy Imre főorvos azzal kapcsolatban, miért éppen a gyógyító tevékenységet választotta hivatásként. Azt azért gyorsan hozzátette, későbbi döntését nem bánta meg, mely édesapja tanácsára született, a biológia és a fizika tantárgyak szeretete miatt. De voltak még a pálya irányába mutató egyéb jelek is.

– A segítőkészség már általános iskolás koromban megmutatkozott. Például, amikor az osztálytársam súlyosan megsérült, átszakadt a combizma. Ennek részben én voltam az oka, mert játszottunk, és mindketten figyelmetlenek voltunk. Hívtam mentőt, és elállítottam a vérzést. Ehhez a bátorság pedig abból adódott, hogy tizenegy éves korom óra sportolok – mesélte a díjazott főorvos.

Mint mondta, a fül-orr-gégészetet egy véletlennek köszönhetően választotta, úgymond, a saját bőrén tapasztalta meg először a szakmát.

– Amikor ápolástanra jártam az egyetemen, nagyon csúnya mandulagyulladásom volt. Ki kellett venni a mandulámat éppen ott, ahol a gyakorlatot töltöttem. Akkor döntöttem el, én is ezt szeretném csinálni – emlékezett vissza. 

 A diploma megszerzése óta több, mint ötven év telt el. Az aranydiplomáját tavaly vette át, negyvenöt éve a MÁV Kórház meghatározó munkatársa, korábban megbízott orvosigazgatói feladatokat is ellátott. De volt a Rendelőintézet vezető főorvosa,  és megbízott osztályvezető főorvos is. Az évek  alatt fül-orr-gége gyógyászatból,audiológiából és foniátriából is szakorvosi képesítést szerzett. Emellett képzett vallástörténész és valláskritikus is.

– A MÁV Kórházban kezdtem, és itt is fejezem majd be, azt hiszem. Családias a légkör, a kórház nagyon emberközpontú. A betegre való odafigyelés jellemzi a kollégákat és a gyógyítás központjában is ez áll. A kórház emellett kapcsolódik a családomhoz és a sporthoz is. Keresztapám, édesanyám öccse szülővárosomban Záhonyban állomásfőnök volt. Egyrészt így kötődöm a vasúthoz, hiszen diákkoromban egy-egy hónapot a vasúti átrakóban dolgoztam, mint segédmunkás. Szenet lapátoltam, talpfákat rakosgattam, vagyis, tudom értékelni a fizikai munkát. A másik kötődésem pedig, hogy a DVSC-ben kezdtem el a vívást, a Debreceni Vasutas Sportklubban – mondta a MÁV Kórházzal kapcsolatban a főorvos, aki a vívást tizenegy éves korában kezdte. A kezdő lökést a moziban látott A három testőr című film adta mindehhez. Sokáig űzte ezt a sportot, mialatt több, előkelő helyezést ért el országos, európai és világversenyeken. 2012-ben a vívást ugyan abbahagyta, de a sportot nem. Ma ha csak teheti, teniszezik, kerékpározik és fut. És ha ez nem lenne elég, könyveket is ír. 

Dr. Nagy Imre főorvos hírportálunknak is megmutatta a nemrég átvett Laki Kálmán-díját
Fotós: Mészáros János

– A debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban volt egy nagyon jó magyartanárnőm, aki kitűnően megtanított a fogalmazásra, és egy kicsit a gondolkodásra is. Nagyon megszerettette velem a magyar nyelvet és az irodalmat. Bár megvan bennem a készség, nem nevezném magam írónak. 2010 óta öt könyvet sikerült letennem az asztalra, eddig két sporttörténeti tárgyú könyvet írtam, majd egyet a MÁV Kórház 50 éves évfordulójára, illetve egy tudománytörténeti könyvet. Most pedig elkészült az ötödik szakmai könyv, a megyei fül-ott-gégészet történetéről. A kötet annak az embernek a tiszteletére született, aki először végzett célzottan fül-orr-gégészeti tevékenységet Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, ez pedig dr. Hauk István. Születésének 113-ik évfordulójára egyébként emlékülést rendezünk, melyen bemutatjuk az új könyvet is – árulta el legújabb szerzeményéről dr. Nagy Imre. 

Rangos szakmai díjat kapott a magyar kultúra napján

Dr. Nagy Imre lelkiismeretes, értékes szakmai tevékenységét, példaértékű orvosi magatartását, eredményes szerzői munkásságát idén Laki Kálmán-díjjal jutalmazta a város.

– Nagyon örültem neki, hiszen a magyar kultúra ünnepén ilyen díjat kapni azt hiszem, mindenki számára megtiszteltetés, így nekem is. Azért is volt jó érzés, mert rajtam kívül  két olyan kollégát ismerek, aki gyakorló orvosként megkapta. Az egyik volt egyetemi oktatóm, dr. Krasznai Géza tanár úr, illetve dr. Nemes András főorvos, akivel a Máv Kórházban dolgozhattam együtt. Büszke vagyok arra, hogy neves orvoskollegáim után ,én  is megkaptam ezt a rangos elismerést, és azárt is, mert Laki Kálmán professzor éppen akkor lett a Debreceni Orvostudományi Egyetem díszdoktora, amikor szakvizsgáztam, 1976-ban. Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy bár ezt a díjat én vettem át, de az elismerés a 2003-ban bezárt fül-orr-gégészeti osztály tudományos munkáját is dicséri, melyet dr. Irás Mátyás főorvos úr vezetett. Köszönet a kollégáknak, és a családomnak is, hiszen nélkülük nem sikerült volna. A díj azzal a felelősséggel is jár rám nézve, hogy mint eddig, ezután is ugyanolyan lelkiismeretesen, szakmai odafigyeléssel és alázattal végezzem a munkámat – hangsúlyozta a főorvos. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában