Galériával

2023.01.22. 21:05

Rangos díjakat adtak át a magyar kultúra napján

Az oktatás, a sport, a kultúra, a turisztika, valamint a tudomány területén kiemelkedő munkát végző szakembereket díjaztak a magyar kultúra napja alkalmából vasárnap este a Szigligeti Színházban tartott ünnepségen.

Molnár-Révész Erika

A Cuháré néptáncosok és Szalay Ferenc polgármester

Fotó: Kiss János

Éppen 200 évvel ezelőtt, január 22-én tisztázta le Szatmárcsekén Kölcsey Ferenc a Himnusz kéziratát, vagyis, jubileumi alkalom volt az idei, magyar kultúra napi ünnepség Szolnokon. Az esemény rangját az is emelte, hogy a nemrég felújított Szigligeti Színház adott otthont a nagyszabású gálának és díjátadónak. 

A teátrum művészei mellett az ünnepi műsorban a Tisza Táncegyüttes, a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar működött közre. Az ünnepség elején a megjelentek egyperces néma főhajtással emlékeztek a város decemberben elhunyt díszpolgárára, prof.dr. Pintér Sándorra, dr. Kormosné Szombati Márta korábbi önkormányzati képviselőre, valamint Pataky Béla grafikus-és szobrászművészre.

A jubileum alkalmára Szabó Imrefia Béla szobrász-és éremművész különleges érmét tervezett és alkotott, melyből a díjazottak, valamint a fellépő együttesek, szervezetek képviselői is kaptak az est során.

Mint az az eseményen elhangzott, a magyar kultúra napja alkalmából szombaton Budapesten vehette át a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény képviseletében Czakóné Gacov Katalin igazgató, Balázs Ildikó minőségirányítási vezetővel a Könyvtári Minőségi Díjat, valamint Kiss Edittel, a Szandaszőlősi Művelődési Ház és Fiókkönyvtár közművelődési vezetőjével a Minősített Közművelődési Intézmény Címet is.

Az ünnepségen Szalay Ferenc polgármester, majd Albert László diákpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

A mai napon több évfordulót is ünneplünk. Kölcsey Ferenc 200 évvel ezelőtt írta meg a Himnuszt, és Petőfi Sándor is 200 éve született

– kezdte beszédét Szalay Ferenc polgármester. Mint mondta, a Himnusz megszületése segített abban, hogy az ország a nemzetté válás folyamatában egyre erősebb lehessen, egyre határozottabban képviselhesse saját magát.

– Eljutottunk az 1848/49-es szabadságharcig, Petőfi Sándorral. És, hogy hogyan kötődik ő is a kultúra napjához azon túl azon, hogy fantasztikus költő volt, úgy, hogy magyar nyelven írt, értette mindenki amit elmondott, el akart mondani, és rengeteget segített abban, hogy a nemzeti önbecsülés megszülethessen. Természetesen kellett hozzá az is, hogy 1844-ben a magyar, hivatalos nyelv legyen az országban – fogalmazott a városvezető. 

A polgármester beszédében méltatta a város kulturális életében, valamint az oktatás, a sport és a hagyományőrzés területén elért eredményeket.

A város kulturális értékeinek gyarapításáért hárman vehettek át Kaposvári Gyula-díjat. A Cuháré Néptáncegyüttes, Cserfalvi József Béla a Keresztény Kulturális Egylet elnöke, és a Minerva Bábcsoport.

Idén hét szakembernek ítélték oda a kiváló pedagógiai munkáért járó Szurmay Ernő-díjat, melyben Baczuk Mónika óvodapedagógus, Barta Gabriella a Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola alsó tagozatos intézményvezető-helyettese, Bóka Barbara gyógypedagógus, Csibi Enikő, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója, Ember Tünde Ildikó mesterpedagógus, Lustyik Istvánné könyvtáros, pedagógus, és Molnár Tamás Elemérné óvodapedagógus, tagintézmény vezető részesült.

Kiemelkedő tudományos teljesítményéért Laki Kálmán-díjat kapott dr. Nagy Imre, fül-orr-gégész, a Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet korábbi megbízott igazgatója.

A sport területén végzett kiemelkedő tevékenységéért Magyari Attila, a Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola földrajz-testnevelés szakos pedagógusa, a New Step Fitness és Táncstúdió SE, valamint Tóth Tibor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tehetség Központ vezetője vehetett át Shihan Furkó Kálmán-díjat.

Tiszavirág Turisztikai Díjat kapott az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ dolgozói közössége és a Reptár dolgozói közössége is. A „Béres-díj Szolnok kultúrájáért” elismerést dr. Lengyel Erzsébet történész, karvezető, a KÓTA Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke vehette át. A Rotary Mecénás-díjban az NHSZ Zounok Zrt. részesült. A Szolnokért Emlékérmet idén Girnt Vilmos festőművésznek ítélték oda.

Az ünnepséget dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő pohárköszöntője zárta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában