Nagy becsben tartják a relikviákat

2023.01.26. 06:55

Arannyal keretezett porcelántányérokra kerültek Abony legcsodálatosabb műemlékei

Páratlan szépségű porcelántányérokat adományoztak a minap az abonyi önkormányzat részére. Az igényes darabokon a Sivó-kúriát, a Kossuth Szállót, a református és a katolikus templomot, a városházát, valamint a korábbi művelődési ház épületét örökítették meg.

H. G.

A relikviák egyelőre a polgármesteri irodában kapnak helyet

Fotó: Mészáros János

 – Csodálatos dísztányérokat kapott ajándékba a város, az egyedülálló darabokat 18 karátos arannyal keretezték. A festett, míves termékeken megelevenednek Abony gyönyörű épületei – avatott be a részletekbe a városháza sajtóreferense. Lőrinczy Veronika elmondta, nagy öröm számukra, hogy adományként kapták meg a becses darabokat, melyekért ezúton is szeretnének köszönetet mondani a felajánlónak, Godó Beátának.

Mint megtudtuk, az évekkel ezelőtt készült tányérok egykori ajánlójában az olvasható, hogy Palos Gábor porcelánfestő művészt Abonnyal megismerkedve azonnal megihlette a hely szépsége.

„Ennek eredményeképpen olyan különleges, porcelántányérokra festett képeket alkotott, amelyek a település lakosainak szívéhez szólnak. A művész finoman dolgozta ki a kiválasztott motívumokat: a részletkidolgozáshoz való érzéke és tiszta rajzolótehetsége garantálja az eredmény kiváló minőségét. Abony újjáéled ezeken a gyönyörű rajzokon.”– szól az ajánlás.

Kérdésünkre, miszerint a nagyközönség is láthatja-e majd a csodás darabokat, Lőrinczy Veronika úgy tájékoztatott: a porcelánok egyelőre a polgármesteri irodában kapnak helyet mint relikviák. 

– Lehet, hogy új vitrines szekrényre lesz szükség, hogy minél többen láthassák ezeket a szép alkotásokat. Mindenképpen módot találunk arra, hogy méltó helyen legyenek láthatók mindenki számára – közölte.

A referens ezután arról számolt be, hogy a település életében mindig is kiemelt helyet foglaltak el a város emblematikus épületei. Páratlan épített örökségből ugyanis nincs hiány, ódon kúriák és udvarházak utalnak ma is a régmúlt időkre.

– Elmondhatjuk, hogy a közelmúltban nagyon sok műemlékünk felújítására nyertünk pályázatot. Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy ezeket a gyönyörű helyszíneket megőrizzük az utókornak. Céljaink között szerepel továbbá az is, hogy az egyes kúriák aktív szerepet játszanak a városban, élettel töltenénk meg azokat. Nagy öröm, hogy immár az Ungár-ház felújítása kapcsán is nyertes pályázatról beszélhetünk – összegezte gondolatait a szóvivő.
 

A porcelánokat ajándékba kapta a város
Fotós: Mészáros János


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában