Verseny

2023.01.31. 17:25

Bejutott az országos pénzügyi döntőbe a szolnoki diákcsapat

Az országos pénzügyi junior klasszis verseny húsz legjobb csapata közé kerültek a Szolnoki Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola tizedik osztályos tanulói. A jó helyezésnek köszönhetően a fiatalok további versenyekre készülnek, melyből az egyik már el is kezdődött.

Köllő Judit

A fotón (balról jobbra): Kovács Kata, Guller Vivien, Bugyik Martin és Kertész Noémi. Felkészítő pedagógus, aki mögöttük áll: Kovács Zsuzsanna

Fotó: Nagy Balázs

A Szolnoki Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola 10. A osztályának tanulói, Gruller Vivien, Kertész Noémi, Kovács Katalin és Bugyik Martin a Pénzügyi Junior Klasszis verseny fővárosban megrendezett döntőjén 1055 csapatból a tizenegyedik helyet szerezte meg. Az országos megmérettetésnek a Budapesti Gazdasági Egyetem adott otthont, ahol a verseny szakmai vezetője Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke volt. 

A zsűri munkáját igen neves gazdasági szakemberek segítették

– mondta Kovács Zsuzsanna oktató, felkészítő tanár. 

– A versenyen számos, kihívással teli feladattal néztek szembe a tanulók, akik ügyesen helytálltak, hiszen tizenegyedik helyezést értek el. A döntőt megelőzően egy online kvízt kellett megoldania a csapatoknak, az ott elért eredményeik alapján kerültek a megyei fordulóba, ahol pontszámaiknak megfelelően az országos döntőbe sorolták őket. 

– Jómagam pénzügyi ismereteket is tanítok – folytatta a pedagógus.

– Elsődleges célunk a pénzügyi tudatosság, hiszen fontos, hogy a fiatalok a nagybetűs életbe kellő pénzügyi ismerettel felruházva lépjenek be. Ez az óra amolyan foglalkoztatás jellegű, tehát nem kötelező. Sokan azonban igen szorgalmasan járnak ezekre a fakultációkra, mely arra buzdított minket, hogy mutassuk meg eddig megszerzett tudásunkat. Többféle oktatóvideót néztünk és egyfajta alap pénzügyi tudást próbáltunk elsajátítani beszélgetések és tapasztalatok alapján. A versenyen nyugdíj-megtakarítással és kvízzel készültek a diákoknak, akiket magyarázó kérdésekkel segítettek. A vetélkedőn a témakörök között szerepelt többek között a hitelügyintézés, a pénzügyi csalások és a pénzügyi tudatosság, valamint a megtakarítás is. 

A versenyen elért jó eredménynek köszönhetően a négy fiatal nagy lelkesedéssel vág neki a jövőben is hasonló megmérettetéseknek. Ezen a héten indult például a Bank Code elnevezésű pénzügyi országos verseny, amelyre már nagy erőkkel készültek. 

– Bugyik Martin és Guller Vivien is fontosnak tartja a pénzügyi ismereteket, ezért szorgalmasan járnak a különórákra. Kovács Katalin tizedikes tanuló is többek között azt hangsúlyozta, hogy a mindennapjainkat megkönnyíti, ha megtanuljuk a pénzügyeinket kezelni. – Szerintem a pénz irányítja a világunkat, ezért fontos megértenünk a működését – hangsúlyozta. 

– Nagyon jó lehetőség erre a pénzügyi alapismeretek óra, illetve a versenyzés a témában. Az itt megszerzett tudásnak köszönhetően azt gondolom, hogy a későbbiekben könnyebben fogok boldogulni a témában, és persze az életben is.

Édesapja a példa

A mindennapi pénzügyi ismeretekhez elengedhetetlen néhány olyan témakör, melyet akár már a középiskolába is beépíthetnek. 

– Nagyon fontosak a pénzügyek – fejtette ki a tizedikes Kertész Noémi. 

– Szerintem minden iskolában szükség lenne ennek oktatására, hiszen ez alapozza meg az életünket. Édesapám vállalkozó, aki gondosan figyel a megtakarításaira, általa én is megtanulom, hogy érdemes jobban figyelni és takarékoskodni. Nagyon szeretem a pénzügyi ismeretek témakört, hiszen Kovács Zsuzsannától is nagyon sokat tanulunk. Azt gondolom, hogy ez a tantárgy kellőképp a javamra válhat a jövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában